Mii de conturi de Facebook și Instagram vor fi șterse de Meta. Iată motivul

de: BZI.ro
13:20, 25 iul. 2024

Meta, compania care administrează Facebook și Instagram, a anunțat recent că va șterge zeci de mii de conturi de pe aceste platforme. Aproximativ 63.000 de conturi de Instagram au fost eliminate, fiind utilizate de rețele de escroci din Nigeria pentru a șantaja cetățeni din țările occidentale, în special din Statele Unite.

Escrocii foloseau aceste conturi pentru a atrage și exploata victimele prin șantaj financiar și emoțional.

Mii de conturi de Facebook și Instagram vor fi șterse de Meta

În plus, Meta a șters și aproximativ 7.200 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook care aveau scopul de a comite șantaje și extorcare sexuală. Escrocii se dădeau adesea drept tinere atrăgătoare pentru a convinge bărbații să trimită fotografii indecente, pe care apoi le foloseau pentru a exercita presiuni și a obține beneficii.

Conform rapoartelor FBI, șantajul sexual este una dintre infracțiunile cu cea mai rapidă expansiune în rândul copiilor și adolescenților din Statele Unite. De la sfârșitul anului 2021, mulți tineri, în special băieți, au devenit victime ale acestui tip de șantaj, ducând uneori la tragedii, inclusiv sinucideri. Aceste statistici subliniază urgența măsurilor de prevenire și intervenție.

Huffington Post a realizat o listă cu cele mai frecvente înșelătorii de pe Facebook. Printre acestea se numără aplicațiile și ofertele „prea bune pentru a fi adevărate”, care îi atrag pe utilizatori să copieze un cod în browser-ul lor de internet, instalând automat un virus ce preia controlul asupra contului de Facebook și trimite spam prietenilor.

Alte înșelătorii comune includ falsele chestionare, care redirecționează utilizatorii către pagini externe unde completează date ce ajută hackerii să câștige comisioane. De asemenea, aceste pagini pot solicita numere de telefon, permițând hackerilor să spargă conturi sau să facă plăți în numele victimei.

Escrocii creează adesea pagini false asemănătoare cu cele de Facebook pentru a colecta date personale precum numele de utilizator și parola. Mesajele aparent trimise de echipa Facebook, care cer actualizarea contului și conțin linkuri infectate, sunt și ele o capcană frecventă.

De asemenea, dacă primești mesaje disperate de la prieteni care cer bani, trebuie să fii precaut. Hackerii se bazează pe empatia ta pentru a te convinge să trimiți bani prin servicii precum Western Union. Adăugarea de prieteni necunoscuți poate expune datele tale personale, iar falsele invitații care promit premii, dar redistribuie spam, sunt alte metode folosite de escroci.

Este esențial să fii vigilent și să verifici autenticitatea mesajelor și aplicațiilor pentru a evita capcanele de acest tip.