Mii de angajări în învăţământul preuniversitar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu anunţă angajarea a peste 7000 de consilieri

de: BZI.ro
16:01, 13 iun. 2021

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a făcut mai multe afirmaţii cu ocazia vizitei sale în Iași. Pe lângă anunţul oficial prin care probele de bacalaureat 2021 au parte de o relaxare a măsurilor pandemice, ministrul menţionat şi faptul că sunt deja discuţii la nivel de universităţi pentru formarea de specialişti în consiliere psiho-pedagogică.

Sorin Cîmpeanu a afirmat faptul că în aceste momente, în învăţământul preuniversitar sunt sub necesarul de oameni. Altfel spus există un deficit extrem de mare.

Consilierii vor participa la cursuri de master

Într-o intervenţie de la Iași, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat faptul că există discuţii avansate pentru formarea unor consilieri psiho-pedagogici. Cîmpeanu a menţionat faptul sunt peste 10 universităţi care au capacitatea de a oferi un plan de învăţământ pentru consilierii din şcolile din România:

Suntem deja în discuţii cu universităţile care au experientă şi expertiză în acest domeniu. Sunt peste 10 universităţi în România. La finalul 25-27 iunie avem întâlnirea Consiliul Rectorilor din România unde vom insista şi vom vedea care este planul de formare pentru achiziţia celor două competente prin cursuri de master  a menționat ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

 

Sorin Cîmpeanu a anunţat angajarea a peste 7000 de consilieri psiho-pedagogici în şcoli

Ministrul a atras atenţia că în învăţământul preuniversitar există un deficit mare de personal specializat. La ora actuală, sistemul are angajaţi peste 2500 de consilieri la un număr total de 3 milioane de elevi. Din aceste considerente, ministrul a declarat că se vor găsi resurse financiare pentru angajarea a peste 7000 de consilieri necesar pentru prima etapă:

Sunt 2500 de consilieri în sistemul de învăţământ, 2500 la 3 milioane de elevi, sunt colegi care au cele două competente, cum sunt şi colegi care au doar o singură competentă. Cea de-a doua competentă poate fi asigurată prin completarea unor cursuri postuniversitare mai scurte. Asta ar putea să accelereze procesul. Cea de-a doua problemă este alocarea fondurilor necesare pentru angajarea a peste 7000 de consilieri estimaţi ca fiind necesari într-o primă etapă a conchis prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

La probele de bacalaureat 2021 vor fi eliminate triajul epidemilogic și plexiglasurile

Prezent la Iași, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a menţionat noi măsuri pentru probele de bacalaureat 2021. Aşadar, şcolile nu mai fi obligate să asigure un triaj epidemiologic dar nici să instaleze plexiglasuri în sălile în care se susţin probele

Printre măsurile luate pentru bacalaureat 2021 se enumeră eliminarea obligativităţii triajului epidemiologic, eliminarea plexiglasurilor, posibilitatea de a crea construcţii pe foaie pentru examenul de matematică, posibilitatea de a crea texte pentru examenul de limba şi incă 15 minute în plus pentru completarea datelor în casetă. Am încercat să venim cu toate acele măsuri care să păstreze relevanta examenelor naţionale dar să elimine excesul de ridigitate. Mai ales din cauza specificului total deosebit al acestui an şcolar. a menţionat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.