Mihai Craiu spune ce se întâmplă când porţi mască mai multe ore – VIDEO

de: Cristian ZAVASTIN
11:00, 16 sept. 2020

Mihai Craiu, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, spune ce se întâmplă când porţi mască mai multe ore. Medicul pediatru Mihai Craiu face un experiment la început de an şcolar şi arată într-un videoclip că purtarea măștii de protecţie nu produce hipoxie.

Mihai Craiu își măsoară saturația de oxigen în sânge după aproape cinci ore petrecute la spital cu mască și cu echipament de protecție şi arată că nu există niciun pericol.

„A început școala. Pentru unii, on-line, pentru alții, în persoană. Deci cu mască, păstrarea distanței în clasă, aerisit și spălat bine mâinile. Voiam doar să vă arăt, cu ajutorul unui pulsoximetru, că purtatul măștii nu produce hipoxie. Urmăriți cu atenție valorile de saturație (mereu sunt afișate valori peste 95%, cât ar fi cea mai mică valoare normală) şi cele de puls (se vede că îmi este cald și sunt obosit, cu ceva tahicardie, având valori de 86-100/minut)“, spune medicul Mihai Craiu.

Mihai Craiu spune ce se întâmplă când porţi mască mai multe ore

Medicul de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” susține că elevii nu vor avea niciun fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii.

„Copiii vor fi bine. Nu vor avea niciun fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii. În cazuri excepționale există şi varianta de „pauză” scurtă de mască, în exterior, când nu se află nimeni în apropiere. Spor la școală!”, a scris Mihai Craiu, medic pediatru, pe pagina de Facebook.

Mesajul vine în contextul în care multe persoane au spus, în ultima perioadă, că purtarea măştii timp de câteva ore ar putea produce unele probleme. Totuşi, medicii poartă mască de ani de zile şi s-a văzut că nu există riscuri. În plus, şi studiile de până acum au demonstrat că purtatul măștii nu scade nivelul de oxigen din sânge.

Măsurile de bază trebuie respectate

Totuși, Mihai Craiu consideră că măsurile de bază trebuie respectate cu strictețe, purtarea măștii sanitare fiind obligatorie. Marea temere a medicului pediatru este apariția unor focare în școli, deoarece acele cazuri îi vor afecta pe elevii din acele unități de învățământ.

„E posibilă transmiterea prin aerosol. Și când strănută un fumător, de exemplu, se simte. De aceea trebuie să avem mască. De asemenea, trebuie să ne spălăm pe mâni și să păstrăm distanța.

Bineînțeles, clanțele să fie curățate foarte bine cât timp stau la clasă. Știu că imensa marea majoritate a copiilor nu cred în conspirații. Sper să nu apară focare în școală. Acolo unde vor fi cazuri ele vor fi exemple foarte puternice pentru cei din jur“, spune Mihai Craiu.

Pericolele ce vin odată cu începerea școlii

Medicul crede că probleme ar putea să apară în cazul adolescenților deoarece aceștia sunt mai rebeli și ar putea să apară gesturi de frondă legat de purtarea măștii sau alte reguli de prevenire.

„Principala problema va fi cu adolescenții: ei au personalitate… La cei mici pot să dau o expertiză: să vă uitați la o clasă unde un copil are un ghiozdan frumos. Toți vor să aibă la fel ca el, să fie cool. Trebuie să le explicăm frumos și să facem apel la sentimentele de solidaritate, chiar și când ajung ei acasă“, menționează Mihai Craiu.