Mihai Chirica ține cu dinții de creșterea cu 45% a prețului gigacaloriei! Noul CL va aproba proiectul? „Dacă nu, închidem și rămânem doar pentru instituțiile publice”
Edilul Iașului, Mihai Chirica, ține cu dinții de creșterea cu 45% a prețului gigacaloriei. Acesta va cere noului Consiliu Local să aprobe proiectul
După ce aleșii locali au refuzat de 3 ori majorarea tarifului la energia termică, primarul Iașului va încerca creșterea prețurilor într-o ședință ulterioară cu noul Consiliu Local. Astfel, ieșenii ar putea plăti cu 45% mai mult pentru căldura din calorifere.
Mihai Chirica ține cu dinții de creșterea cu 45% a prețului gigacaloriei
În continuare, edilul Mihai Chirica se joacă cu nervii ieșenilor. Acesta insistă cu orice preț să majoreze tariful gigacaloriei cu 45%. Acesta a declarat reporterilor BZI faptul că speră ca noul CL să aprobe proiectul de hotărâre deja respins de 3 ori de actualul Consiliu Local, ținând să precizeze că există și posibilitatea unei schimbări majore în ceea ce privește sistemul centralizat. Concret, în cazul în care scumpirea prețului pentru gigacalorie nu va fi aprobată, sistemul ar putea fi folosit doar de instituțiile publice, școli, creșe, grădinițe și nu de consumatorii casnici. Astfel, oamenii care au încălzire centralizată în apartamente nu vor mai primi căldură.
„Chiar dacă nu a fost aprobată această majorare a tarifelor, nu se va întâmpla nimic, rămâne totul ca și până acum, cu aceleași tarife, cu aceiași consumatori. Practic, în momentul de față, noi furnizăm energie termică. Este pornit sistemul în școli, grădinițe, am început să dăm și la asociațiile de proprietari, deci este funcțional sistemul. Lipsa acestei majorări a tarifelor afectează într-adevăr bugetul primăriei, pentru că restul costurilor se vor suporta din buget. Noi vrem să mai compensăm, pe principiile economice; pentru un produs pe care îl furnizezi pe o piață, este normal să vrei să îți recuperezi cât de mult poți din costuri. Dar, este decizia Consiliului Local și nu mă împotrivesc. Poate viitorul Consiliu Local va înțelege mai bine situația. Intenția mea este de a păstra un echilibru între costuri și venituri, astfel încât să nu ajungem în situația de a-l închide și să rămânem doar pentru instituțiile publice. Dar o să analizăm în viitorul Consiliu Local. Cred că actualul Consiliu Local nu a aprobat proiectul de hotărâre din cauza agendei electorale care, anul acesta, a fost foarte densă. Uneori se uită de principiile de administrare și se merge doar pe filozofie electorală”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Amintim că, în anul 2022, edilul a îndatorat ieșenii cu peste 40 de milioane de euro pentru achiziția de cărbune pentru TermoService, instituție condusă de Alin Aivănoaei. Primarul Mihai Chirica a îngropat multe investiții în municipiul Iași din cauza acestei achiziții dubioase, care a îndatorat orașul pe mai mulți ani. Primarul a cumpărat cărbunele la un preț uriaș, 400 de dolari pe tonă, care nu s-au justificat, însă a mers înainte cu achiziția, fiind interese mari la mijloc. A angajat municipalitatea să cumpere 140.000 de tone de cărbune la un preț uriaș și nici nu a fost folosit în totalitate, o parte fiind undeva, în Portul Constanța, unde se plătește chirie pentru depozitarea acestuia.
Ieșenii ar putea plăti aproximativ 300 de lei/gigacalorie
Potrivit informațiilor precizate în proiectul de hotărâre, prețul gigacaloriei ar putea crește de la 324 de lei, la 739 de lei. Din această sumă, Primăria Iași ar trebui să suporte 439 de lei pe gigacalorie, un tarif de 3 ori mai mare față de suma pe care o suportă în prezent, adică de 117 lei. Propunerea majorării cu 45% a prețului gigacaloriei va scoate bani în plus din buzunarele ieșenilor. Concret, dacă în prezent prețul ieșenilor plătesc 206 lei/gigacalorie, odată cu mărirea tarifelor, aceștia vor fi nevoiți să scoată din buzunare aproximativ 300 de lei/gicacalorie.
Marian Dalban, consilierul local PSD, a declarat reporterilor BZI faptul că organizația politică nu a dorit aprobarea majorării tarifelor din rațiuni sociale.
„Acest proiect de hotărâre este pe masa Consiliului Local pentru a treia oară. Noi am înțeles raționamentul de ordin administrativ prezentat de Primăria Municipiului Iași. Totuși, echipa social-democrată a considerat că nu este oportun ca în momentul de față să se realizeze aceste scumpiri. Trebuie să ne gândim că sunt peste 20.000 de locatari care sunt racordați la sistemul public centralizat de încălzire. Prin urmare, aceste majorări destul de ridicate afectează viața, afectează costul de trai, nemaipunând la socoteală că majoritatea persoanelor care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire sunt pensionari sau persoane defavorizate, poate unele dintre ele defavorizate social și/sau economic. Această scumpire ar afecta, până la urmă, traiul de zi cu zi. Ne interesează ca, înainte de a lua o decizie care are doar raționamente pur economice, de tipul „cât cheltuim, cât consumăm, ce profit avem sau nu avem”, să ne gândim și la aspectele ce țin de viața socială, de traiul oamenilor, de bunăstarea acestora. Atunci când iei o decizie de scumpire a gigacaloriei, aceasta trebuie completată cu măsuri economice și sociale care să diminueze dezechilibrele pe care le poate provoca o astfel de hotărâre. La prima ședință de Consiliu Local, acest proiect a fost introdus pe repede înainte și nu a fost timp suficient pentru studiere. Sigur, trebuie să înțelegem și perspectiva de natură economică. Totuși, vorbim despre o societate a primăriei care funcționează conform legii, ca orice altă societate, bazată pe vânzare, costuri, profit și așa mai departe. Însă, aceste decizii trebuie luate cu maximă atenție”, a declarat Marian Dalban, consilier local PSD.
Acesta a transmis faptul că proiectul ar putea fi aprobat doar atunci când formațiunile politice vor analiza mai îndeaproape situația.
„Cred că ar fi fost mai interesant să aflăm cum putem să aducem compania pe profit, nu prin scumpiri, ci poate printr-o campanie de informare a populației, prin care să reatragem ieșenii la sistemul centralizat. La acest sistem nu sunt racordate doar instituții publice, ci și parteneri din mediul privat, iar aceștia vor fi profund afectați de aceste scumpiri făcute peste noapte, pentru că ei au anumite bugete și planificări financiare. Am considerat că lucrurile nu sunt sustenabile în forma propusă de administrația publică locală, însă putem găsi o soluție, care trebuie discutată cu toate formațiunile politice și agreată de comun acord”, a adăugat Marian Dalban.
Cetățenii au cel mai mult de pierdut
TermoService a început deja de ieri, 17 octombrie, să furnizeze căldură la cetățenii din Iași, fiind înregistrate temperaturi scăzute în ultimele zile. Angajații de la TermoService care se ocupă de producerea agentului termic sunt îngrijorați de situația actuală și vor ca politicienii să lase deoparte disputele politice, pentru interesul cetățenilor. Primăria Iași va trebui să contracteze un nou împrumut de 145 de milioane de lei pentru plata facturilor la gaze naturale, ce vor fi folosite la CET 1. Proiectul privind scumpirea agentului termic a fost respins pentru a treia oară de către consilierii locali din Iași, lăsând situația incertă pentru această iarnă.
Dacă ar fi fost aprobat, prețul de producție de la CET I pentru consumatorii casnici și noncasnici urma să fie de 292,39 lei/MWh, fără TVA, respectiv 340,05 lei, cu TVA inclus. În ceea ce privește tarifele pentru transport și furnizare, acestea urmau să fie stabilite astfel: 135,98 lei/MWh pentru transport, fără TVA, și 206,98 lei/MWh pentru distribuție și furnizare, tot fără TVA. Astfel, prețurile finale pentru consumatorii casnici și noncasnici ar fi de 428,37 lei/MWh și, respectiv, 635,35 lei/MWh, fără TVA.
Ieșenii au de suferit indiferent dacă proiectul va fi acceptat sau nu. Astfel, iarna aceasta va fi extrem de grea pentru consumatori, în ceea ce privește costurile pentru căldură. În acest moment sunt în jur de 22.000 de apartamente și 300 de instituții racordate la sistemul centralizat de încălzire. Administrația eșuată a primarului Mihai Chirica a adus termoficarea din Iași într-o situație disperată, iar cei care vor plăti sunt cetățenii.
„Deja, de ieri, am început să furnizăm căldură, au fost întrunite toate condițiile. A fost înregistrată o medie a temperaturilor de sub 10 grade Celsius în ultimele 24 de ore. Deja, la instituțiile publice începuse furnizarea de agent termic. Deocamdată este folosit doar cazanul cu capacitatea de 50 de gigacalorii și producem undeva peste 20 de gigacalorii. Pe noi nu ne interesează jocurile politice, vrem să primeze nevoile cetățenilor și ale companiei pentru a avea un serviciu rentabil și de calitate. Este de neînțeles de ce nu este votat proiectul de către consilierii locali. Creșterea tarifelor pentru agentul termic este absolut normală, având în vedere că încă este la prețul din 2019. Toate celelalte servicii de utilități din Iași s-au scumpit în ultimii ani, doar agentul termic a rămas la același nivel. În alte orașe din țară, prețurile au fost ajustate, doar la Iași a rămas cel mai scăzut. Pentru ca TermoService să poată funcționa și să fie rentabil ”, a transmis Sorin Turcu, liderul Sindicatului Energia 2013 Iași.
Edilul Iașului, Mihai Chirica, ține cu dinții de creșterea cu 45% a prețului gigacaloriei. Acesta va cere noului Consiliu Local să aprobe proiectul de hotărâre.