Mihaela realizează, de mai bine de zece ani, uniformele școlare de la colegiile de prestigiu din Iași, însă a luat o decizie radicală: „Trec pe online pentru a nu mai avea problema părinților”
Mihaela Cozma este administratorul magazinului Pinki Ponki, din cartierul ieșean Alexandru cel Bun, un cunoscut magazin care oferă o gamă variată de produse vestimentare destinate elevilor
Această firmă colaborează, de mai bine de zece ani, cu majoritatea școlilor din Iași – realizează uniforme personalizate, însă administratorul se gândește să treacă cu totul în online pentru a nu se mai confrunta cu fiecare dintre comentariile negative ale unora părinți ce vin să ridice personal comenzile.
Părinții au intrat în febra cumpărăturilor! Înainte de noul an școlar, în exact trei săptămâni, elevii se vor întoarce în băncile școlii, iar febra cumpărăturilor se resimte deja! Părinții au început deja să golească rafturile magazinelor care erau pline cu rechizite școlare, dar lucrul de nelipsit al unui elev care învață la școlile de prestigiu din județul Iași, este chiar uniforma școlară. Văzută ca o emblemă a unității de învățământ, uniforma școlară este compusă din mai multe piese, însă părinții pot alege ce vor.
Unul dintre cele mai cunoscute magazine din Iași care oferă o gamă variată de produse vestimentare destinate elevilor este Pinki Ponki, administrat de către Mihaela Cozma. De mai bine de zece ani, această firmă colaborează cu aproximativ 90% din școlile ieșene, iar printre cele de prestigiu se numără Colegiul Național, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Vasile Alecsandri și Liceul de Informatică Grigore C. Moisil.
„Avem cam toate școlile – aproape toate școlile – care sunt mai de prestigiu, ca să spun așa – în ideea că un elev care este la o școală de prestigiu, se mândrește că, după cum știți, experiența copiilor este puțin cam marcantă, aș putea spune. Dau niște examene de admitere și se intră cu niște note fabuloase. Deci, copiii care sunt la școlile de prestigiu din Iași muncesc foarte mult să ajungă acolo. Notele de admitere sunt foarte mari și, atunci, ei poartă, cumva, uniforma pentru că este o mândrie să spui că ești de la Negruzzi, că ești de la Național, că ești chiar de la Informatică sau mai știu de unde. Uniforma este compusă din mai multe piese, dar fiecare părinte își alege ceea ce vrea să poarte copilul. Sunt copii care niciodată nu poartă veste, sunt copii care niciodată nu poartă sacou, plus că sunt clase unde chiar se poartă toate piesele sau sunt clase unde nu se poartă”, a declarat Mihaela Cozma, administratorul magazinului Pinki Ponki.
Iată cât costă o uniformă școlară completă
Față de anul 2023, prețurile articolelor vestimentare au crescut cu 5-10 procente. Prețul unui sacou pornește de la 200 de lei și poate ajunge până la 260 de lei, pantalonii și fustele costă în jur de 100 de lei fiecare, o cămașă începe de la 63 de lei și poate ajunge până la 128 de lei, o vestă costă între 120 și 150 de lei, iar un tricou, model polo, din 100% bumbac costă în jur de 75 de lei. O uniformă completă poate depăși pragul de 600 de lei, însă prețurile diferă în funcție de mărimea aleasă.
„Cel mai ieftin sacou este de 200 de lei pentru cei mai mici, iar pentru cei mai mari, 260 de lei. Pantalonii sunt în jur de 100 de lei, tricoul începe de la 60 de lei și se duce până în 75 de lei – vorbesc de tricouri brodate. O cămașă ajunge de la 63 de lei până la 128 de lei. Vesta pornește de la 120 de lei și se duce până în 150 de lei. O fustă pentru fete este 100 de lei. Cam aceleași prețuri erau și anul trecut, diferența este de 5-10%, cel puțin, așa va fi până în octombrie. La clasa a V-a, e cel mai scump. Copiii au muncit foarte mult să intre la liceele acestea. Sunt extrem de entuziasmați. E momentul când își cumpără toate piesele, de fericire, după care, ajung în a VII-a, a VIII-a, a IX-a și își dau seama că la clasa lor au nevoie doar de două piese, trei piese și, atunci, scade. Deci, pe părinții de clasa a V-a îi costă cel mai mult. Dacă își cumpără cel mai mult, dau 200 de lei pe un sacou, 100 de lei vesta, 60 de lei bluza, 100 de lei pantalonii. Dacă își mai cumpără și o bluză cu mânecă lungă, mai dau, iar, 60 de lei, deci 500 și ceva de lei pentru clasa a V-a. La a IX-a, își cumpără un sacou și un tricou, nu își mai iau și pantaloni”, a mai declarat administratorul magazinului Pinki Ponki.
Administratorul firmei Pinki Ponki: „Îmi doresc să trec cu uniformele doar pe online pentru a nu mai avea problema părinților”
În toți acești ani, de când realizează uniforme școlare pe comandă, Mihaela Cozma a luat contact cu diverse categorii de părinți, iar unii dintre ei au avut comentarii răutăcioase, nerespectând munca pe care toată echipa o face.
Din acest motiv, aceasta și-ar dori să treacă, în totalitate, în mediul online cu toate comenzile. Mihaela Cozma susține faptul că a obosit și că serviciul pe care îl oferă nu este apreciat de unii oameni, deși rezistă pe piață de mai bine de zece ani.
„Sunt produse românești. Țin foarte mult la eticheta România. Mă încăpățânez și lupt cu aspectul acesta de a folosi materie primă românească. Folosesc peste 90% materie primă românească, lucrez cu fabrici din țară care îmi țes materialul. Nu accept sub nicio formă materiale de import. Dacă nu se schimbă ceva, nu pot să mai duc. Dacă nu vor înțelege oamenii, e foarte complicat. Clienților li se pare scump, iar eu știu foarte bine că sunt tot aici. Nu am făcut avere din asta. Nu cer apreciere, cer respect, și la un moment dat te saturi. Noi avem și un site online, dar, sincer, îmi doresc să trec cu uniformele doar pe online pentru a nu mai avea problema părinților. Real vă spun. O să poată comanda singuri, să le vină uniformele acasă. Noi îi ajutăm, dar am obosit și nu este apreciat serviciul”, a adăugat Mihaela Cozma, în legătură cu uniformele școlare.