Miere pentru arsuri: Tratament naturist cu efecte miraculoase sau mit?
Fiecare dintre noi a pățit măcar o dată să sufere o arsură provocată de obiecte sau lichide fierbinți.
Pentru asemenea situații este bine de știut dacă mierea pentru arsuri reprezintă un adevărat tratament naturist, cu rezultate uimitoare sau este doar un mit despre care multă lume vorbește.
Tipuri de arsuri
În funcție de gravitatea arsurii, acestea pot fi de gradul I, II sau III.
Arsurile de gradul I sunt superficiale, fiind afectate doar straturile superioare ale pielii. De obicei, aceste arsuri sunt produse în urma contactului cu un obiect fierbinte, cu diferite lichide fierbinți, cu focul, cu electricitatea, cu chimicale sau prin expunerea îndelungată la soare.
Arsurile de gradul I au culoarea roșie, fiind foarte dureroase și schimbându-și culoarea în alb atunci când apeși pe zona afecatată. De obicei, astfel de arsuri se vindecă în 3-6 zile și duc la decojirea pielii, fără să lase cicatrici.
Arsurile de gradul II sunt mai grave și afectează straturile inferioare ale pielii. Acest tip de arsuri au culoarea roșie și prezintă umflaturi. Acest tip de arsuri sunt foarte de dureroase și se vindecă în aproximativ 2-3 săptămâni și pot lăsa cicatrici.
Arsurile de gradul III sunt cele mai grave și afectează toate straturile pielii, înnegrind-o. Aceste arsuri au nevoie de îngrijire medicală de urgență și sunt extrem dureroare, din cauza afectării terminațiilor nervoase. Acest tip de arsuri se vindecă în câteva luni și lasă cicatrici.
Miere pentru arsuri: Remediu natural pentru arusrile de gradul I
Mierea este considerată un remediu natural eficient în cazul arsurilor de gradul I, mai ales dacă acestea s-au produs prin opărire.
Pentru acest tratament natural, trebuie unsă arsura cu miere pe întreaga zonă afectată și pe țesutul afectat din jurul acesteia, într-un strat cu o grosime de jumătate de centimetru.
Zona afectată de arsură trebuie să rămână neacoperită. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți pune o folie de plastic peste miere și abia apoi să o bandajați. Operațiunea trebuie repetată dimineața și seara, după ce s-a spălat locul cu ceai de tei sau mușețel.
Efecte benefice se spune că are asupra unei arsuri de gradul I și un amestec de morcov ras amestecat cu o linguriță de miere sau un fir de praz mărunțit bine și fiert în lapte.
Maceratul de cătină în miere ajută rapid la vindecarea arsurilor de gradul I, dispărând roșeața.
Mierea poate înrăutăți situația?
Sunt medici care consideră că, în ciuda faptului că mierea are efecte antibacteriene, dacă este este aplicată direct pe rană aceasta poate înrăutăți situația. Este vorba despre arsurile de gradul II și III.
În cazul unei arsuri, indiferent de gradul acesteia, prima reacție este scufundarea zonei în apă rece pentru cel puțin 5 minute. Următorul pas este evaluarea gravității arsurii.
Pe urmă, trebuie tratată zona sau zonele afectate de arusră cât mai rapid și mai eficient.
Alte ,,tratamente naturale” pentru arsuri, precum aplicarea de ulei, iaurt, frunze de varză sau sare, nu fac altceva decât să crească riscul septic și să îngreuneze terapia arsurii.