Microlitiaza renală. De ce această boala se manifestă frecvent la copii?

de: Corina Birta
11:10, 28 sept. 2022

Una dintre cauzele care duc la apariția urolitiază este microlitiaza renală. Această boală, care apare destul de des la copii și adulți, are anumite semne și necesită tratament pentru a preveni dezvoltarea urolitiazelor.

Aceasta este o boală care se exprimă prin formarea de nisip, săruri și pietre mici în rinichi. Acesta este stadiul inițial al urolitiazelor, care poate fi asimptomatică sau poate provoca disconfort, în funcție de gradul de dezvoltare al bolii. Microliții din rinichi sunt pietre mici până la câțiva milimetri în diametru, ajungând maxim până la 4 mm sau sunt sub formă de nisip fin. Microliții se formează în pelvisul renal sau în părțile subiacente ale sistemului urinar. Nisipul sau pietrele mici fără tratament și sub influența factorilor externi pot crește, ceea ce va duce la dezvoltarea urolitiazei propriu-zise. Dacă microliții sunt foarte mici, rareori provoacă disconfort grav, dar necesită tratament conservator obligatoriu atât la adulți, cât și la copii.

Boala apare la copii cu o cantitate mare de calciu în organism, de exemplu, cu hipervitaminoză de vitamina D

Microlitiaza renală. Semne de nisip în rinichii unui copil

Din păcate, microliții mici în cantitate mică nu se fac simțiți și pot fi detectați doar în timpul examinării.

Principalele simptome semnalate de această afecțiune sunt plângerile de durere sau disconfort în partea inferioară a spatelui, urinare frecventă uneori posibil dureroasă și furnicături la nivelul vulvei la urinare.

În funcție de modul în care evoluează boala, simptomele sărurilor din rinichi la un copil pot fi, de asemenea urină tulbure sau roz, din cauza impurităților din sânge. Pe când pentru bebeluși boala este identificată prin observarea unui sediment pe oală de culoare alb, galben, portocaliu sau maro.

De asemenea, boala poate apărea la un copil cu un stil de viață sedentar sau la cei care suferă de o infecție a rinichilor și a vezicii urinare

Boala este semnalată și de o încălcare a fluxului de urină, durere de tragere în regiunea lombară și inghinal, precum și apariția colicilor renale. Procesele patologice la nivelul rinichilor bebelușului pot fi indicate de febră, lipsa aportului de lichide, balonare, probleme cu intestinele și sănătatea generală precară.

Cauzele formării de sare în rinichi la copii. Factorii care contribuie la dezvoltării afecțiunii

Această boală are o gamă destul de largă de cauze, dintre care principalele includ anomalii congenitale în dezvoltarea rinichilor la un copil asociate cu o încălcare a fluxului de urină, în unele cazuri este vorba de predispoziție genetică sau de o boală metabolică.

Boala este semnalată și de o încălcare a fluxului de urină, durere de tragere în regiunea lombară și inghinal, precum și apariția colicilor renale

Alte cauze și factori care duc la depunerea de săruri în urină și rinichi la un copil de orice vârstă constă în lipsa aportului de lichide, atunci când copilul bea puțină apă și malnutriția. De asemenea, boala poate apărea la un copil cu un stil de viață sedentar sau la cei care suferă de o infecție a rinichilor și a vezicii urinare.

Boala apare la copii cu o cantitate mare de calciu în organism, de exemplu, cu hipervitaminoză de vitamina D. Dacă copilul dumneavoastră are unul sau mai multe simptome de săruri în rinichi, nu trebuie să vă automedicați și să încercați să aflați cauza a ceea ce se întâmplă. Este necesar să consultați un medic care va diagnostica, va examina și va prescrie un tratament eficient.

În unele cazuri, pentru a elimina nisipul provocat de microlitiaza renală, este suficient să schimbați și să respectați doar regimul de aport de lichide și alimentație și să ajustați rutina zilnică. Tratamentul trebuie ales corect, altfel poate duce la consecințe destul de grave.

Boala apare la copii cu o cantitate mare de calciu în organism, de exemplu, cu hipervitaminoză de vitamina D