Mi-a întârziat ciclul 10 zile. Factorii care influențează manifestarea fenomenului

de: BZI.ro
11:46, 02 dec. 2022

În perioada rece a anului multe femei spun că „mi-a întârziat ciclul cu 10 zile”. Atunci când menstruația unei femei întârzie 10 zile, o mulțime de temeri contradictorii vin în minte. Pe de o parte, riscul unei posibile maternități, iar pe de altă parte, boli cronice și progresive în corpul feminin. Desigur, absența menstruației este un motiv de alarmă, dar nu de panică, iar o vizită la ginecolog este obligatorie.

Primul lucru pe care îl face o femeie atunci când există o întârziere este să facă un test de sarcină. Acest test la domiciliu arată dacă este sau nu „însărcinată”. Dacă răspunsul este negativ, atunci printre motivele comune pentru absența menstruației se numără rutina zilnică perturbată, lipsa cronică de somn și oboseală crescută. De asemenea, multe femei suferă de această problemă din cauza creșterii stresului fizic asupra corpului feminin. Stresul emoțional și dieta nesănătoasă sunt alte două cauze care provoacă perturbarea ciclului menstrual. O dietă strictă sau, dimpotrivă, o creștere bruscă în greutate poate fi, de asemenea, un motiv care provoacă întârzierea ciclului.

Predispoziția genetică este, de asemenea, relevantă

Mi-a întârziat ciclul 10 zile. Motive patologice pentru absența menstruației

Aceste motive enumerate mai sus nu sunt considerate periculoase pentru corpul feminin, deoarece pentru a normaliza ciclul menstrual trebuie pur și simplu să le eliminați din viața de zi cu zi, fără a acorda o atenție medicală suplimentară sau a lua medicamente. Dar, în orice caz, este un semnal de alarmă pentru femeie că nu este totul în regulă în organism.

Dacă menstruația nu începe în termen de 10 zile, etiologia întârzierii poate indica o exacerbare în corpul feminin a unui proces patologic predispus la evoluția sa cronică. În practica medicală, se știe că următoarele diagnostice însoțesc o întârziere de zece zile a menstruației.

În adolescență, există o restructurare fiziologică a fondului hormonal

Astfel, printre afecțiunile care ar putea să provoace un astfel de fenomen se numără boala ovarelor polichistice, endometrioza, avortul medical și alte tipuri de avorturi și curățarea mecanică a uterului. De asemenea, multe persoane suferă de avort spontan anterior, adenomioza și miomul uterin. Multe femei au o întârziere a menstruației provocată de tumori maligne ale colului uterin sau ale uterului.

Depistarea simptomatică este dificilă, astfel încât ginecologul va trimite pacienta la o ecografie pentru a identifica etiologia afecțiunii. În plus, sunt necesare o serie de teste de laborator pentru a confirma diagnosticul.

Când trebuie să efectuezi un test de sarcină repetat?

Dacă menstruația întârzie cu 10 zile, este important să efectuați un test de sarcină la domiciliu. Un rezultat negativ nu înseamnă că nu există o sarcină și este recomandabil să repetați testul după câteva zile, atunci pot apărea două dungi pe suprafața acestuia.

Depistarea simptomatică este dificilă, astfel încât ginecologul va trimite pacienta la o ecografie pentru a identifica etiologia afecțiunii

Explicația în această situație este simplă. Concentrația hormonului hCG în urină la începutul termenului este insuficientă, iar sarcina nu este detectată. Cu toate acestea, după câteva zile, un test repetat confirmă nuclearea unei noi vieți.

În adolescență, există o restructurare fiziologică a fondului hormonal, astfel încât pentru această categorie de „femei”, o întârziere a menstruației timp de 10 zile nu este o problemă globală. Este nevoie de timp pentru a stabili fundalul hormonal și deja la 14-15 ani o adolescentă are un ciclu menstrual regulat. O abatere suplimentară indică o problemă și este important să vizitați un centru de sănătate.

În orice caz, atunci când o adolescentă spune că mi-a întârziat ciclul cu 10 zile nu trebuie să vă panicați. Nu trebuie să excludem sarcina sau bolile sistemului reproducător. Predispoziția genetică este, de asemenea, relevantă, în cazul în care instabilitatea menstruală este transmisă de la mamă la fiica adultă. În orice caz, o vizită la medic nu va fi în zadar.

Primul lucru pe care îl face o femeie atunci când există o întârziere este să facă un test de sarcină