Metoda inedită prin care medicii de familie și stomatologii din Iași se îmbogățesc! Cardurile de sănătate ale pacienților sunt confiscate de doctori: „Mă tem să nu fi înregistrat cu cardul meu și alte servicii medicale” – FOTO
O practică ciudată a început să ia amploare în rândul medicilor de familie și stomatologilor din Iași. Aceștia păstrează cardurile de sănătate ale pacienților perioade îndelungate, motivând că nu pot valida consultațiile oferite în sistem.
Medicii de familie și stomatologii din Iași au găsit o metodă nouă pentru a-și spori veniturile
Cardul de sănătate al pacientei Lorena Ifrim a rămas, timp de 3 săptămâni, la medicul său stomatolog. Tânăra se teme acum că medicul ar fi putut înregistra și alte servicii medicale în tot acest timp.
„În urmă cu o lună, am fost la un medic stomatolog pentru plombarea unui dinte. Medicul mi-a spus să-i las cardul de sănătate până data viitoare, când urma să am o altă intervenție. Astfel, cardul meu de sănătate a rămas la stomatolog timp 3 săptămâni. Acum, l-am recuperat, dar mă tem să nu fi înregistrat cu cardul meu și alte servicii medicale, de care eu nu am beneficiat niciodată. Chiar urmează să mă prezint la Casa de Asigurări de Sănătate Iași, să văd dacă așa ceva este normal. Nu cred că sunt singura în această situație”, a declarat Lorena Ifrim.
Reporterii BZI l-au contactat pe ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași, care a precizat că astfel de practici nu sunt permise.
„Așa ceva nu este normal. Cardul de sănătate este un document personal, care doar se prezintă medicului”, a explicat ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.
Dr. Anca Deleanu: „Nu cred că sunt colegi care să folosească cardurile de sănătate în alte scopuri”
Dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi, susține că medicii de familie nu păstrează, nejustificat, cardurile de sănătate ale pacienților, ci doar în cazul în care consultațiile nu pot fi operate pe loc în sistem și este nevoie ca pacientul să vină a doua zi. Cu toate acestea, cele mai afectate de această practică sunt persoanele în vârstă, care au prea multă încredere în medicul de familie și lasă cardurile de sănătate în cabinet, de teamă să nu-l piardă. Mai mult decât atât, pacienții sunt sfătuiți să aibă cod pin, la cardul de sănătate, chiar anul nașterii. Astfel, sunt cu atât mai expuși fraudării.
„Într-adevăr, există situații în care se opresc cardurile de sănătate în momentul în care pacienții nu pot veni pentru validarea consultațiilor. În momentul de față, dacă nu validăm cu cardul de sănătate, suntem vulnerabili pentru că pot fi afectate rețetele pentru că nu au fost validate în sistem, în al doilea rând, pot fi probleme inclusiv la farmacii, atunci dacă pacienții nu pot reveni cu cardul în timp util, pentru a se valida consultațiile, noi suntem cei care ispășim toate pedepsele acestea.
Însă să se țină cardul o lună de zile este prea mult, una este să-l țină un timp scurt, de 48-72 de ore, și alta este să ții cardul unui pacient o lună de zile. Toți pacienții spun că nu pot veni, că nu au cum să ajungă în timp util, astfel rămâne cardul la medicul de familie o lună de zile, dar aici nu este vina noastră. Eu nu cred că colegii mei sunt cei care solicită și țin cardurile de sănătate ale pacienților o lună de zile, pentru că nu au ce să facă cu ele. Suntem atât de aglomerați și avem atât de multe lucruri de făcut încât nu cred că sunt colegi care să folosească cardurile de sănătate în alte scopuri”, subliniază dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi.
Deși nu se știe dacă medicii de familie și stomatologii din Iași au scopuri ascunse atunci când păstrează cardurile de sănătate ale pacienților, cert este că această practică nu este legală.