Meteorologii au emis Cod Galben de furtuni și vijelii. Județele afectate de avertizare

de: Carmen Ciobanu
15:40, 19 sept. 2024

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că joi, 19 septembrie, vor fi furtuni, ploi torențiale și rafale de vânt puternic în aproape toată Moldova, Dobrogea și în partea de est a Munteniei. A fost emis un Cod Galben pentru aceste fenomene meteo. Avertizările vizează inclusiv regiunile deja afectate de inundații, potrivit Mediafax.

Prima avertizare de Cod Galben pentru ploi abundente este valabilă joi, între orele 10:00 și 21:00. Zonele afectate sunt județele Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța. În acest interval, se așteaptă averse, iar cantitățile de apă vor atinge 15-20 l/mp, iar local vor depăși 25 l/mp.

Cod Galben de furtuni și vânt

Tot joi, până la ora 21:00, este în vigoare un Cod Galben pentru intensificări ale vântului în județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea. Rafalele de vânt vor atinge viteze de 50-60 km/h.

O a treia avertizare de Cod Galben intră în vigoare joi, la ora 21:00, și va dura până vineri, la ora 18:00. Aceasta vizează intensificări ale vântului pe litoral și averse semnificative în județul Constanța.

Pe litoral, vântul va sufla cu viteze de 50-55 km/h și temporar va depăși 60-65 km/h. În județul Constanța, în prima parte a nopții, vor cădea ploi torențiale, cu acumulări de apă de 20-30 l/mp.

Ciclonul Boris

Ciclonul Boris, care a lovit România în weekend-ul trecut, a provocat distrugeri în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Hidrologii, surprinși de intensitatea fenomenului, au declarat că nu mai aveau suficiente coduri de culori pentru a emite avertizările, motiv pentru care au trecut la Codul Alb, cel mai înalt grad de alertă.

Liz Stephens, expertă în riscuri climatice și reziliență la Universitatea Reading din Marea Britanie, a descris fenomenul drept o materializare a celui mai sumbru scenariu. Ea a declarat: „Ne uitam cu uimire și teamă cum previziunile se transformă în realitate.”

Hidrologii au fost nevoiți să activeze Codul Alb, semnalând o situație fără precedent.

„Ploaia a fost atât de intensă, încât hărțile precipitațiilor, care folosesc culori puternice pentru a indica cantitățile mari de precipitații, au rămas fără nuanțe; am fost nevoiți să trecem la alb, iar pe hartă apărea o mare de alb”, a spus Stephens.

Malcolm Mistry, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a explicat că furtuni precum Boris sunt alimentate de temperaturile ridicate ale mării. „Furtunile de acest tip sunt intensificate de temperaturile mari ale apei, care permit evaporarea umidității; cu cât apa este mai caldă, cu atât furtuna se alimentează mai mult pe măsură ce avansează”, a adăugat el.