Mesajul sfâșietor al unui pacient bolnav de Covid-19, de pe patul de spital: “Vă rog mult purtați masca și protejaţi-vă!”
Un tânăr din Iași, a postat un mesaj sfâșietor pe o rețea de socializare. Tudor Daniel Huțul a fost infectat cu noul coronaviurs. Acesta se află internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.
Tânărul i-a sfătuit pe urmăritorii săi să poarte mască și să respecte măsurile de prevenție. De asemenea Tudor a încercat să accentueze faptul că virusul există și că nu este un pericol care poate fi ignorat în ideea în care poate afecta grav persoanele fără comorbidități, așa cum este și cazul lui.
„Las asta aici să vă reamintesc faptul că vârsta tânără și lipsa comorbidităților nu este sinonimă cu o formă ușoară de Covid. Va rog mult, purtați măști și protejați-va, deoarece cei dragi au nevoie de voi. Eu continui sa lupt acest virus ce mi-a atacat tare de tot plămânii de pe un pat de la Spitalul De Boli Infectioase Iasi , unde medicii sunt realmente eroi ce luptă continuu pentru fiecare dintre noi.. Om cu om oprim pandemia”, a scris Tudor Daniel Huțul.
La începutul pandemiei COVID-19, rapoartele au indicat că boala afectează în mare parte adulții în vârstă și că tinerii au mai multe șanse să aibă forme mai ușoare de boală. Dar, conform Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), peste vară, în Statele Unite, persoanele sub 30 de ani au reprezentat mai mult de 20% din cazurile de infectare cu COVID-19 și au fost văzute ca fiind mai susceptibile de a transmite virusul decât alții. Această tendință a continuat până în toamnă.
Infecțiile cu coronavirus care necesită spitalizare nu se regăsesc numai la adulții mai tineri, dar rata acestor cazuri crește pe măsură ce coronavirusul continuă să se răspândească. Lisa Maragakis, MD, M.P.H., director senior de prevenire a infecțiilor la Johns Hopkins, face lumină asupra noilor date.
Tinerii pot lua coronavirus?
Da. Deși este mai puțin probabil să fie spitalizați din cauza COVID-19 sau să moară din cauza acestuia, persoanele de 20, 30 și 40 de ani se pot infecta, iar unele dezvoltă simptome severe și de durată, mai ales dacă au obezitate, hipertensiune arterială etc.
Datele dintr-un studiu arată că din peste 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care au contractat COVID-19 și s-au îmbolnăvit suficient pentru a avea nevoie de îngrijiri spitalicești, 21% au ajuns la terapie intensivă, 10% au fost plasați pe un aparat de respirație și 2,7% au murit.
COVID-19 Precauții pentru adulții tineri
În timp ce majoritatea tinerilor care se infectează cu COVID-19 își revin, unii nu. Mulți pot transmite boala altora fără să știe. În unele zone din S.U.A., datele arată că numărul cazurilor crescute de COVID-19 la adulții tineri sunt urmate de creșteri la adulții mai în vârstă, cu patru până la 15 zile mai târziu, sugerând că persoanele mai tinere le transmit virusul.
Comportamentele fac o diferență enormă. Precauțiile împotriva SARS-CoV-2, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea fizică, igiena mâinilor și auto-monitorizarea simptomelor coronavirusului sunt eficiente în limitarea infecției și răspândirii bolii. Acestea sunt deosebit de importante pentru cei vulnerabili, cum ar fi bolnavii cronici, persoanele în vârstă și persoanele imunodeprimate.