Mesajul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru România

de: BZI.ro
20:19, 21 ian. 2022

În această seară, Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a transmis de la Bruxelles, un mesaj pentru români pentru a elimina din grija resimțită pe fondul pericolului izbucnirii unui conflict armat între Rusia și Ucraina.

„Ceea ce vreau să transmit românilor, pentru că știu că acasă, între oameni, există un anumit tip de îngrijorare. Și este firesc să fie lumea un pic îngrijorată, dar vreau să fie extrem de clar că pentru noi, ca stat aliat – și repet bine că am avut moment în care am știut ce să facem și împreună cu întreaga clasă politică am decis să intrăm în NATO și UE – suntem astăzi în siguranță.

Chiar dacă nu ne avantajează nici pe noi, insecuritate la nivel regional, riscuri directe la adresa României, în acest moment, nu avem, pentru că facem parte din cea mai importantă și de succes alianță din istoria umanității”, a spus Mircea Geoană, vineri seară.

Mircea Geoană a exclus orice posibilitate de negociere a prezenței militare a NATO pe teritoriul țărilor membre, după ce Rusia a cerut ca toate trupele străine, armamentul și alte echipamente militare grele să fie retrase din țările care au aderat la această alianță după 1997, menționând explicit România și Bulgaria.

Rusia nu are autoritatea de a decide poziționarea trupelor NATO

„Răspunsul nostru a fost şi rămâne la fel de clar şi de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul ţărilor NATO. Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, în funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO”, a declarat oficialul.

„Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Recomandările fostului comandant al Armatei SUA în Europa pentru România

Generalul și fost comandant al Trupelor Terestre din NATO consideră că țara noastră are un rol esențial în regiunea Mării Negre din punct de vedere geopolitic.

Benjamin Hodges este de părere că există trei măsuri pe care România le-ar putea adopta pentru îmbunătățirea eforturilor de apărare din regiune:

„Primul lucru, să ne ajute în ceea ce priveşte Turcia, ce este atât de importantă pentru noi în regiunea Mării Negre. Iar România are legături istorice şi relaţii foarte bune cu Turcia.

Al doilea lucru pe care îl poate face România, este să crească schimbul de informaţii cu Ucraina la diferite nivele, între diferitele forţe.

Şi în al treilea rând, cred că România are un rol economic important în regiune. Fluviul Dunărea este insuficient exploatat ca potenţial, pentru că este prea puţin comerţ de la Vest la Est şi de la Est la Vest. Cred că dacă se vor face eforturi pentru dezvoltarea potenţialului economic al regiunii ar duce la un potenţial pozitiv de dezvoltare pentru comerţul pe Dunăre”, precizează generalul Benjamin Hodges.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, nu consideră că va exista un război care să implice România

El apreciază că nu se impune convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din cauza situației de la granița Ucrainei.

„Pentru cei care sunt îngrijorați – în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, a declarat Vasile Dîncu.