Mesaj transmis de Patriarhul Daniel în legătură cu începerea școlii: „Trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare“

de: Cristian ZAVASTIN
12:47, 07 sept. 2020

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, a transmis un mesaj părinţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar la început de nou an şcolar în legătură cu începerea școlii. Patriarhul Daniel susține că școlile trebuie să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar.

„Transmit elevilor, părinţilor, învăţătorilor şi profesorilor, sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie o binecuvântare pentru familie, şcoală şi pentru întreg poporul român!

Educaţia este prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte dezvoltarea spirituală şi prosperitatea materială a poporului. În dezvoltarea unei educaţii autentice pentru viaţă, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar, după îndemnul înţeleptului rege Solomon: „Păzeşte, fiule, povaţa tatălui tău şi nu lepăda îndemnul mamei tale… Că povaţa este un sfeşnic bun şi legea o lumină, iar îndemnurile care dau învăţătură sunt calea vieţii” (Pildele lui Solomon 6, 20, 23)”, se arată în mesajul transmis de Patriarhul Daniel.

Mesaj transmis de Patriarhul Daniel în legătură cu începerea școlii: „Trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare“

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române consideră că la școală trebuie respectate regulile sanitare de protejare a sănătăţii elevilor şi a cadrelor didactice și că parohiile vor ajuta cu rechizite şcolare pe elevii din familiile defavorizate.

„De aceea, în special la şcoală trebuie respectate cu multă atenţie regulile sanitare de protejare a sănătăţii elevilor şi a cadrelor didactice. Precum în anii precedenţi, şi la începutul acestui nou an şcolar, parohiile vor continua să ajute cu rechizite şcolare pe elevii din familiile defavorizate. Acest ajutor material se adaugă la cele 5.000 de tablete oferite deja de Biserica noastră multor copii din zone defavorizate”, precizează Prefericitul Daniel.

Patriarhul menționează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 An omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, iniţiativă prin care „sunt ajutaţi atât părinţii, cât şi copiii să cultive reciproc iubirea în familie şi să preţuiască credinţa şi educaţia, ca fiind principalele lumini ale vieţii în societate”.

Colaborare între familie, biserică şi școală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este de părere că familia, biserica şi școala trebuie să conclucreze pentru a-i ajuta pe elevi să învețe valorile spirituale şi culturale româneşti şi europene.

„În Familie şi în Biserică, părinţii trupeşti şi duhovniceşti sunt chemaţi să-i înveţe pe copii iubirea faţă de Dumnezeu şi de semeni, prietenia, solidaritatea, hărnicia, dărnicia şi recunoştinţa, să îi încurajeze să descopere bucuria jocului şi a cunoaşterii, dar şi frumuseţile naturii şi ale culturii româneşti. La Şcoală, profesorii care predau diferitele discipline de învăţământ sunt apreciaţi când oferă elevilor o învăţare motivantă, activă şi creativă. Pe lângă cunoştinţe necesare promovării examenelor naţionale, o şcoală bună îi învaţă pe copii şi tineri să cultive libertatea şi responsabilitatea, dar şi să cunoască valorile spirituale şi culturale, româneşti şi europene”, mai spune patriarhul.

Scenariile după care vor funcţiona unităţile de învăţământ

Şcolile vor funcţiona după unul dintre cele trei scenarii stabilite de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în urma publicării listei incidenței cazurilor de coronavirus pentru fiecare localitate din România, se va respecta întocmai normele impuse de contextul actual.

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.