Împotriva stresului la locul de muncă, nimic mai bun decât o plimbare în natură
Pentru persoanele a căror sănătate mintală este compromisă de un loc de muncă foarte stresant, cercetătorii recomandă să meargă cât mai des posibil în păduri sau în parcuri. Acest obicei ar promova o rezistență mai bună la stres.
Munca este bună pentru sănătatea mintală, dar efectuată în condiții negative poate duce la stres cronic. Atunci poate avea loc un adevărat cerc vicios, deoarece impactul stresului asupra sănătății mintale și fizice poate afecta negativ productivitatea unui angajat și poate duce la pierderi economice pentru companie. Un studiu recent publicat în revista Public Health in Practice relevă faptul că, pentru a limita impactul factorilor de risc legați de muncă pentru sănătate, o plimbare regulată în pădure sau în spații verzi promovează capacități mai mari de a rezista la stres.
Cercetătorii au studiat impactul acestui obicei asupra a ceea ce ei numesc „simțul consistenței”. Aceasta are trei elemente interdependente: semnificație, înțelegere și manevrabilitate. Sensul este sentimentul că există sens în viață, înțelegerea este sentimentul de recunoaștere și înțelegere a stresului, iar manevrabilitatea este sentimentul că cineva are suficiente resurse pentru a face față stresului. Studiile anterioare au arătat că simțul coerenței (SOC) este legat de bunăstarea mentală și abilitățile de a face față stresului. Astfel, persoanele cu un SOC mai puternic ar putea face față stresorilor mai proactiv și mai rezistent, în timp ce un SOC mai scăzut ar putea prezice apariția episoadelor depresive.
Mergeți în natură cel puțin o dată pe săptămână pentru a scapa de stresul de la locul de munca
Alte studii au arătat, de asemenea, că factori precum învățământul superior și a fi căsătoriți pot întări SOC, în timp ce fumatul și lipsa exercițiilor fizice îl pot slăbi. Cercetătorii au reunit date de la mai mult de 6.000 de muncitori japonezi cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, înainte de a analiza scorul „simțului coerenței” și obiceiurile de mers pe jos în păduri/spații verzi. Un scor mai mare (de la 13 la 91) indică un SOC mai puternic și, prin urmare, o capacitate mai mare de a face față stresului. Au descoperit că scorul în cauză era mai puternic la persoanele care mergeau în mod regulat prin păduri sau spații verzi.
„SOC indică capacitățile mentale de a efectua și gestiona stresul””, explică prof. Shinichiro Sasahara de la Universitatea din Tsukuba.
Cu stresul la locul de muncă ca o problemă centrală, există un beneficiu clar în identificarea activităților zilnice care cresc SOC. Cercetătorii au împărțit respondenții în patru grupuri pe baza frecvenței lor de mers pe jos în păduri/spații verzi. Apoi și-au comparat activitatea de mers pe jos cu lucruri precum vârsta, venitul și starea civilă și scorurile SOC care au fost considerate scăzute (scor sub 44), medii sau ridicate (peste 68). Cei cu scor mare s-au asigurat că merg pe natură cel puțin o dată pe săptămână.
Un obicei foarte bun pentru sănătatea mintală
Procentul de participanți la grupele cu cel mai mic scor și cel mai mare scor a fost de 14,6%, respectiv 17,5%, în timp ce procentul de participanți care se plimbă în pădure și spații verzi cel puțin o dată pe an a fost de 55,9% și 75,9%. Pentru cercetători, această descoperire este importantă, deoarece arată că fenomenul ecologizării urbane este benefic nu numai din punct de vedere al mediului, ci și din punct de vedere socio-economic. În plus, chiar și în zonele urbane în care accesul pădurilor este dificil, locuitorii trebuie să aibă acces la parcuri pentru a se bucura de mersul pe jos în spații verzi.
„Studiul nostru sugerează că a face o plimbare cel puțin o dată pe săptămână într-o pădure sau spațiu verde poate ajuta la un SOC mai puternic. Mersul prin păduri/zone verzi este o activitate simplă care nu necesită niciun echipament sau antrenament special. Acesta ar putea fi un obicei foarte bun care ar putea duce la o mai bună gestionare a stresului și la sănătate mintală”, conchide echipa științifică.
Mai ales că, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, spațiile verzi din zonele urbane pot aduce cu adevărat beneficii: relaxare psihologică, reducerea stresului, creșterea activității fizice și reducerea expunerii la poluare aer, zgomot și căldură.