Menzies Aviation România, a doua cea mai mare companie de handling din lume, concediază o parte din angajații din Iași. Director: „Alții au concediat din luna aprilie anul trecut. Noi am încercat să găsim soluții pentru a-i păstra”

de: Raluca Costin
02:00, 03 feb. 2021

Pandemia COVID-19 lovește în piața muncii din Iași, fiind anunțate disponibilizări de către Menzies Aviation România, a doua cea mai mare companie de handling din lume care deservește pe diverse Aeroporturi Internaționale. Firma va concedia 11 din cei 49 de angajați, din Iași, dar și din Cluj, Sibiu, Timișoara și București, unde lucrează aproximativ 500 de angajați. Potrivit datelor furnizate de AJOFM Iași, în luna ianuarie au fost disponibilizate 120 de persoane care lucrau în HoReCa, servicii sau industrie

Anul 2021 a debutat cu noi concedieri în Iași din cauza pandemiei COVID-19, domeniul aerian fiind unul dintre cele mai afectate domenii. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, firmele din Iași care au înregistrat pierderi financiare în anul 2020 au demarat procedurile de concediere colectivă sau individuală fiind disponibilizate deja 120 de persoane. Noi disponibilizări au fost anunțate, una dintre companiile importante din domeniul aerian care renunță la angajați fiind Menzies Aviation.

„Sunt disponibilizări colective anunțate în luna ianuarie pentru perioada 1 ianuarie – 15 aprilie 2021, pentru compania din domeniul aerian. În luna ianuarie au fost disponibilizate individual aproximativ 120 de persoane. Luna februarie este la început și momentan nu avem cereri pentru disponibilizări colective”, a spus Ciprian Necula, director executiv al AJOFM Iași.

SC Menzies Aviation România SA are 49 de angajați la Iași și este a doua cea mai mare companie de handling din lume care deservește pe diverse Aeroporturi Internaționale majoritatea companiilor aeriene care transportă pasageri și/sau cargo. Organizația multinațională prestează servicii la sol pentru companiile aeriene și este furnizor global de servicii de handling pasageri, rampă și cargo. Activează din 1995 în 132 puncte de lucru din 29 de țări, are o echipă formată din 22.000 de angajați care oferă servicii de manipulare la peste 500 de linii aeriene și operează mai bine de 800.000 zboruri și 1,7 milioane de tone cargo anual.

Compania este membră a grupului Menzies Aviation PLC (www.menziesaviation.com), singura companie de handling care prestează servicii pe 7 Aeroporturi din România și are puncte de lucru în 246 de stații în lume (5 continente). Firma va concedia angajații din Cluj, Sibiu, Timișoara și București, până la jumătatea acestui an.

Menzies Aviation România renunță la o parte din angajații din Iași din cauza pandemiei COVID-19

Compania cu sediul în localitatea Otopeni, județul Ilfov, avea o cifră de afaceri de 66.385.399 de lei, în anul 2019, și un număr mediu de angajați, în România, de 497 de persoane. Managerul general al Menzies Aviation România susține că a încercat să păstreze cât mai mult angajații în companie.

„Avem cu 70 la sută mai puține zboruri cu pasageri. Am luat toate măsurile pentru a păstra toți angajații în firmă. Vom concedia angajați din Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara, București. Alții au concediat din luna aprilie anul trecut. Noi am încercat să găsim soluții pentru a-i păstra, însă anul acesta nu s-a mai putut face nimic. Dacă își revine traficul, bineînțeles că vom angaja din nou personal”, susține Cristian Paris, director general al Menzies Aviation România.

Compania a vrut să investească la Iași, cu propriile finanțe, în zona Cargo, însă nu s-a concretizat o colaborare între autorități și reprezentanții firmei. În anul 2020 Aeroportul Iași a fost închis o perioadă de câteva luni din cauza pandemiei. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, concedieri colective s-au făcut în anul 2020 la mai multe companii importante din județ. Una dintre acestea este Delphi, cel mai mare angajator din Iași, cu aproape 3.000 de angajați.

Dacă inițial din fabrica de componente erau trimiși acasă 348 de angajați dintr-un număr total de 2.967, procedurile de concediere colectivă au fost finalizate pentru 67 de angajați. Fabrica de componente auto de la Miroslava a ajuns în proprietatea concernului american BorgWarner în urma unei tranzacții încheiate cu Delphi Technologies în anul 2020. Procedurile de preluare a unităților de producție de la Delphi Technologies au demarat în luna aprilie 2020, iar noul proprietar BorgWarner notifica la jumătatea anului trecut că va demara procedurile de disponibilizare colectivă, care s-au finalizat cu concedierea a 67 de persoane.

Patronii din Iași mai pot solicita ajutoare financiare de la AJOFM pentru pierderile provocate de pandemie

În anul 2020 au fost concediate aproape 2.700 de persoane care munceau în domenii precum HoReCa, servicii, industrie sau turism. Alte concedieri au fost făcute în luna ianuarie 2021, fiind disponibilizate 120 de persoane. În luna februarie nu s-au anunțat momentan disponibilizări. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, antreprenorii ale căror afaceri au fost afectate de pandemia COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare de la stat și în acest an.

În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.