Menstruație peste sarcină: Ai sau nu motive să te îngrijorezi?

de: BZI.ro
11:28, 19 mai 2021

O mare problemă cu care se confruntă multe femei însărcinate este menstruația peste sarcină. Nu puține sunt cazurile de femei însărcinate care au episoade de sângerare sau chiar de spotting, adică doar câteva picături de sânge curse când sunt însărcinate.

Menstruația apare doar atunci când o femeie nu este însărcinată. Datorită unor hormoni, în fiecare lună, la femei, se eliberează un ovul de la nivelul unuia dintre ovare, proces numit ovulație. În cazul în care ovulul nu este fecundat de către spermatozoid, endometrul îngroșat și vascularizat este eliminat sub formă de sânge menstrual, iar apoi ciclul se reia.

Menstruație peste sarcină: Situații în care poate să apară

Menstruația peste sarcină nu reprezintă o menstruaţie în adevăratul sens al cuvântului, însă poate ridica multe semne de întrebare pentru femeia însărcinată. O dereglare a momentului ovulator, cu apariţia sarcinii mai aproape de o nouă menstruaţie, poate duce la apariția sângerării la data presupusă. Aceste de cazuri sunt rare, iar majoritatea sângerărilor au de fapt cauze medicale mai grave.

În anumite cazuri, în timpul sarcinii, poate exista o disfuncţie hormonală care ar putea provoca desprinderea unor părţi din mucoasa uterului și așa se explică acea sângerare.

În cazurile nefericite, poate să apară avortul spontan, mai ales în situațiile în care femeia nu și-a dat seama că este însărcinată. În asemenea situație, sângerarea este însoţită de cheaguri, fiind abundentă şi prelungită. Eliminarea produsului de concepţie este însoţită de o hemoragie mult mai mare decât cea dintr-o menstruaţie obişnuită. În cazul avortului spontan, menstruaţia poate să vină mai repede sau cu o mică întârziere și poate să se oprească după care să înceapă din nou la câteva zile.

O altă situație în care poate să apară menstruație peste sarcină este atunci când ovulul a fost implantat. Deoarece mucoasa este puternic vascularizată, atunci când embrionul „roade” din mucoasă, pot să apară sângerări. În aceste cazuri, sângele poate fi sub forma unor picături roşii sau sub forma unei sângerări  ce are loc la fel ca în cazul menstruației.

Sângerări în ultimele două trimestre de sarcină

În cazul în care așa-zisa menstruație peste sarcină apare în ultimele două trimestre ale acesteia poate fi un motiv de îngrijorare și se impun îngrijiri medicale de specialitate.

Una dintre care cauzele sângerării în această perioadă a sarcinii poate fi travaliul prematur sau dilatatie cervicală prematură. Acest lcuru se întâmplă atunci când vorbim despre o naștere care apare înainte de săptămâna 37 de sarcină. Înainte de apariția travaliului, femeia însărcinată poate avea o așa-zisă menstruație, însoțită și de eliminarea unei cantități mari de mucus.

În cazul în care placenta este implantată în josul uterului, foarte aproape de cervix sau chiar acoperindu-l, se poate să apară sângerări.

De asemenea, sângerări pot să apară în timpul sarcinii și în cazul în crae vasele fetale trec prin membranele placentei.

O altă cauză a apariției sângerării paote fi abrupția placentară, adică dezlipirea placentei de peretele uterin. În asemenea situații au loc sângerări abundente și crampe severe.

În cazuri foarte rare, femeile însărcinate pot suferi rupturi uterine, adică o rupere a mușchiului. Astfel de rupture duc la sângerări necontrolate. Asemenea cazuri apar, de obicei, la femei care au mai născut prin cezariană.