Menopauza și revenirea ciclului: Când trebuie să mergi la medic
Menopauza reprezintă sfârșitul menstruației la femei, iar multe femei asociază sângerările care apar după această perioadă cu revenirea ciclului.
În jurul vârstei de 40 de ani, la femei începe să apară perimenopauză sau menopauza de tranziție, în care apar cicluri menstruale neregulate, în contextul declinului funcției ovariene.
De obicei, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, sunt cazuri când menstruația unor femei se oprește la vârsta de 40 de ani sau, în cazuri excepționale, ajunge aproape de vârsta de 60 de ani.
În cazul femeilor care fumează, menopauza poate să apară cu câțiva ani mai devreme decât la nefumătoare.
Menopauza și revenirea ciclului:
După menopauză, sunt situații în care unele femei au în continaure sângerări și multe cred că le-a revenit ciclul. Sângerarea postmenopauză de obicei n uar trebui să le îngrijoreze pe femei, dar cauzele acesteia trebuie verificate de către medic, pentru a exclude cancerul endometrial, un cancer al mucoasei uterine.
Medicii susțin că mare aprte din sângerările post-menopauză sunt cauzate de o afecțiune non-canceroasă, cum ar fi atrofia vaginală, fibromul uterin sau polipii.
Cele mai frecvente cauze ale apariției sangerărilor după menopauză sunt atrofia endometrială din cauza nivelului redus de estrogen, vaginita atrofică sau inflamația și subțierea peretelui vaginal, prezența polipilor cervicali sau uterini sau hiperplazia endometrială sau îngroșarea endometrului din cauza terapiei de substituție hormonală, frecvent în cazul femeilor mai corpolente.
În funcție de cauza sângerării postmenopauze se stabilește un anumit tratament. În cazul polipilor cervicali, este suficientă îndepărtarea lor chirurgicală. La atrofia endometrială, aceasta poate fi tratată cu creme pe bază de estrogen și ovule.
Pentru hiperplazia endometrială se prescrie progestogeni sau intervenție chirugicală prin care se îndepărtează porțiunile îngroșate din țesutul uterin.
Pericolul cancerului endometrial
Sângerarea în menopauză poate fi un semn de cancer endometrial, pentru care nu există încă o modalitate de screening.
Cel mai important simptom al cancerului endometrial este hemoragia vaginală și durerea resimțită în timpul actului sexual.
Pentru diagnosticarea corectă în cazul cancerului endometrial este necesară o ecografia transvaginală, pentru evaluarea endometrului la pacientele ce prezintă sângerări vaginale în menopauză.
Alte investigații la care se poate apela sunt biopsia endometrială, este o investigație cu un disconfort minor și cu o acuratețe foarte mare, histeroscopia sau chiuretajul, care presupune răzuirea mucoasei uterine cu ajutorul chiuretei și trimiterea la laborator pentru analize.
Din momentul în care se stabilește diagnosticul de cancer de endometru, medicul va recomanda o serie de teste și analize pentru a determina gradul de răspândire al celulelor canceroase în uter și organism.
Tratament în cazul cancerului endometrial
Pentru multe femei, chirurgia este singurul tratament. Medicul decide îndepărtarea colului uterin și uterului, prin histerectomie totală, precum și ovarele și trompele uterine. De asemenea, pot fi îndepărtați și ganglionii limfatici și alte tipuri de țesuturi, pentru a afla dacă și acestea conțin celule canceroase.
În cazul în care cancerul s-a răspândit dincolo de uter, se pot recomanda mai multe opțiuni terapeutice. Una dintre acestea este radioterapia.
Tratamentele medicamentoase pentru cancerul endometrial pot include chimioterapia cu medicamente puternice, dar și terapia hormonală pentru a bloca hormonii care alimentează celulele canceroase.
Alte soluții pot fi terapia țintită cu medicamente, care atacă punctele slabe specifice ale celulelor canceroase și imunoterapia pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.