Mega proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, blocat chiar înainte de finalizare. Licitația de 20 milioane de euro câștigată de firmele ieșene Totalgaz și Quartz Matrix va fi reluată. Compania controlată de milionarul Ioan Pârău se apropie de faliment
Lucrările la proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău au fost blocate chiar înainte de finalizare după ce conducerea Transgaz SA a decis ca licitația câștigată de firmele ieșene Totalgaz și Quartz Matrix pentru realizarea unui lot al conductei să fie reluată. Lucrarea în valoare de aproape 20 de milioane de euro este ultima parte a mega proiectului finalizat în proporție de 90 la sută prin care se vor transporta gaze naturale între România și Republica Moldova prin zona de Nord-Est. Conducerea subsidiarei Transgaz recunoaște faptul că licitația care a întârziat finalizarea gazoductului va fi reluată, dar nu a spus și motivele pentru care face acest lucru. Totalgaz Industrie Iași, principalul câștigător al licitației, s-a adâncit brusc în datorii, iar activitatea firmei intrate recent în insolvență este blocată de mai multe luni
Mega proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, blocat chiar înainte de finalizare
Proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău a fost din nou blocat după ani buni de amânări. Deși lucrarea trebuia finalizată complet oficial în luna aprilie a acestui an, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA a decis să reia licitația pentru ultima parte a proiectului care încă nu a fost realizată. Este vorba despre un lot al lucrării contractate de firmele ieșene Totalgaz Industrie și Quartz Matrix SRL, obiectul contractului fiind „Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora”. Valoarea este de 85.530.690 lei, iar această lucrare nefinalizată la termen reprezintă ultima parte a proiectului pentru ca acesta să devină funcțional, gazoductul fiind deja montat în proporție de peste 90 la sută.
Transgaz SA reia licitația pentru gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, dar nu precizează motivele oficiale
Reprezentanții companiei Transgaz SA au recunoscut faptul că licitația aferentă lotului 5 al gazoductului care va transporta gaze naturală din Uniunea Europeană către Chișinău va fi reluată, însă nu au specificat și motivele pentru care s-a ajuns în această situație.
Subsidiara Transgaz SA din Republica Moldova care se ocupă de proiect este Vestmoldtransgaz. Conducerea companiei afirmă că licitația va fi reluată, însă detalii suplimentare vor fi oferite în viitorul apropiat.
„Așa este. Din ce știu, licitația pentru lotul 5 va fi reluată. Nu pot să vă spun mai multe deocamdată, mai multe detalii le aveți de la VMTG”, a spus Sergiu Ciobanu, director în cadrul Vestmoldtransgaz. Mai departe, către subsidiara Transgaz SA din Republica Moldova a fost trimisă o adresă oficială prin care se solicită motivul reluării licitației câștigate inițial de companiile ieșene Totalgaz Industrie SRL și Quartz Matrix SRL. „Eu nu știu să vă răspund la aceste întrebări, trimiteți o adresă pe mail și așteptați un răspuns”, au preicat reprezentanții Vestmoldtransgaz.
Totalgaz Industrie SRL Iași se apropie cu pași repezi de faliment
Toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care principalul contractor al lucrării, Totalgaz Industrie SRL Iași , se apropie cu pași repezi de faliment. Alpha Bank a solicitat la începutul anului 2020 intrarea în insolvență a companiei controlate de omul de afaceri Ioan Pârău pe motivul unor datorii neachitate vreme îndelungată. Majoritatea salariaților au făcut plângeri la autoritățile abilitate pe motiv că nu și-au încasat salariile de câteva luni, iar activitatea firmei care la începutul anului avea 200 angajați este mai mult în stand-by.
„În mod normal, ați sunat la secretariat, dar eu acum sunt plecată în concediu. Încercați să sunați pe numerele fixe de la firmă, poate vă răspunde totuși cineva”, a spus secretara Totalgaz Industrie SRL Iași.
Pentru a bloca intrarea în insolvență cerută de creditori, Totalgaz Industrie SRL a fost băgată în luna martie în procedura de concordat preventiv. De precizat faptul că poate recurge la această procedură orice firmă care se află în dificultate financiară, fiind practic o procedură de prevenire a insolvenței, iar mai departe a falimentului. Compania controlată de omul de afaceri Ioan Pârău are datorii de 132 milioane lei, asta deși a exportat de-a lungul timpului piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel. Afacerea a început însă să meargă din ce în ce mai prost în anul 2015, pe fondul scăderii comenzilor venite din străinătate și din țară. Astfel, de la o cifră de afaceri de 64 de milioane de lei și 330 angajați în 2015, în următorul an, firma aproape că și-a înjumătățit cifra de afaceri și a pierdut aproape 50 de angajați.
Firma Quartz Matrix din Iași pierde un contract de 20 milioane euro cu Transgaz
De cealaltă parte, asociatul Quartz Matrix SRL, care se ocupă cu activități de inginerie și consultanță tehnică, controlat de omul de afaceri Mihai Valentin Suchar, oferă inclusiv servicii de cercetare și testare a echipamentelor și se dezvoltă tot mai mult, contrar partenerului de lucrări, Totalgaz Industrie SRL. Firma controlată de Mihai Valentin Suchar a avut anul trecut o cifră de afaceri de 42 milioane lei și un profit de 1,4 milioane lei. Reprezentanții Quartz Matrix SRL nu au oferit un punct de vedere referitor la reluarea licitației până la închiderea ediției.
Gazoductul Iași – Chișinău reduce dependența de gazele Rusești
La data de 15 Aprilie 2019 a fost semnat contractul de achiziție de lucrări, cu ofertantul declarat câștigător – asocierea formată din Totalgaz Industrie SRL – Quartz Matrix SRL. Amplasamentul lucrărilor de investiții proiectate în vederea execuției stației de reglare-măsurare gaze naturale se află situat în zona comunelor Zăgarancea, Ghidighici și Petricani. Lucrarea care trebuia realizată de Totalgaz și Quartz Matrix este parte a obiectivului de investiție „Lucrări privind execuția conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași -Ungheni – Chișinău”. Dacă conducta Iași – Ungheni este funcțională, conducta care să lege Ungheni de Chișinău este finalizată în proporție de 90 la sută, pe cei 110 km de gazoduct trebuind amenajate patru stații de reglare și măsurare. Prin acest proiect se intenționează reducerea dependenței populației din centrul și vestul Europei față de gazele venite din Rusia.