Mega-circul electoral egal mascarada prezidențială

de: Sorin Rosca Stanescu
11:20, 29 oct. 2024

S-a intrat în linie dreaptă. Au mai rămas puține zile până când cetățenii se vor prezenta la urne. Cei care se vor prezenta. Pentru că mulți, suspect de mulți, declară cu sinceritate că încă nu s-au decis. Dacă să o facă, cu cine să o facă. În mod normal, în această perioadă ar trebui să aibă loc dezbateri adevărate. În schimb, ne sunt prezentate în serie spectacole de circ, în care rolul principal îl joacă, pe rând, candidații. Cu ce ne vom alege?
Atunci când substanța lipsește, ambalajul devine din ce în ce mai impresionant. Am asistat ieri la un asemenea mega-spectacol, lipsit însă de orice conținut cât de cât edificator în aceea ce privește așteptările pe care le-am putea avea de la unul dintre candidați. A fost spectacolul consacrat generalului cu patru stele Nicolae Ciucă și desfășurat în clădirea Parlamentului, în prezența unei asistențe numeroase, alcătuită din susținătorii săi. Ziariști cunoscuți și apreciați ai unuia dintre cele mai importante posturi de televiziune l-au bombardat pe general cu serii mai scurte sau mai lungi de întrebări, timp de două ore. Am stat cu pixul în mână și m-am străduit să iau notițe. Să rețin tot ceea ce urma să fie interesant și relevant. Pagina de hârtie a rămas însă goală.

Pot merge atât de departe încât să înțeleg de ce candidații și-au prezentat programul prezidențial atât de târziu. De ce aceiași candidați aflați în fruntea unor partide care au guvernat și urmează să guverneze nu au prezentat până în acest moment programe politice ale Executivului din care vor face parte sau vor încerca să facă parte. Deși îmi vine greu, pot să înțeleg de ce programele prezidențiale au venit cu mare întârziere, în ceasul al doisprezecelea, în timp ce angajamentele guvernamentale nu au venit deloc. Se întâmplă pentru că România funcționează cumva pe pilot automat. În aceste condiții, programele naționale trec pe un loc secund și nu mai au niciun rost, de vreme ce prioritare sunt cele de la nivel european, dictate de birocrații de la Bruxelles. Mai există însă și o altă explicație posibilă. Candidații nu au nimic în cap. Și, în aceste condiții, ei și staff-urile acestora preferă să nu se dea pe gheață în maniera în care a făcut-o deja Elena Lasconi.

Ceea ce îmi este însă imposibil să pricep este de ce jurnaliști de prestigiu, oameni cu o vastă experiență în domeniul politic, nu se pregătesc pentru a declanșa în asemenea dezbateri analize asupra punctelor cu adevărat vulnerabile ale candidaților. Cum de niciuna dintre întrebările care i-au fost adresate lui Nicolae Ciucă ieri seară nu a vizat o serie întreagă de cheltuieli nesăbuite sub pretextul modernizării armatei, cheltuieli unele extrem de suspecte, în spatele cărora acesta s-a aflat cât timp a fost ministrul Apărării și apoi premier al României. Cum de este posibil ca niciuna dintre întrebări să nu pună accentul asupra unuia dintre cele mai rușinoase și scandaloase episoade din istoria armatei române? Inventarea pur și simplu de către capii serviciului secret, aflați fără excepție sub coordonarea lui Nicolae Ciucă, a unor liste de spioni inexistenți, care vezi Doamne trebuiau plătiți și care au și fost plătiți la greu în mod fictiv sute de mii de euro fiind astfel însușiți ilegal de conducători ai instituției, unii dintre aceștia fiind anchetați, judecați și condamnați. De ce nu l-a întrebat nimeni pe Nicolae Ciucă care a fost rolul său în toată această afacere, ce răspundere are și cam cum a jucat în această piesă soția sa, care era fix contabilul serviciului secret. De ce a demisionat la scurt timp după izbucnirea scandalului penal și cum de câteva luni mai târziu a revenit într-o înaltă funcție, devenind din plutonier major colonel și retrăgându-se apoi la vatră cu o pensie nerușinată? Cum de nimeni nu a pus aceste întrebări de bun simț, într-o dezbatere programată să dureze două ore? Nici despre panourile de publicitate electorală mascate în reclamă pentru o carte de doi lei și care au costat milioane de euro din banii partidului condus de același Nicolae Ciucă nu s-a interesat nimeni.

Iar lista întrebărilor incomode, dar obligatorii într-o competiție de o asemenea importanță nu se sfârșește, firește, aici. În mod normal, candidații trebuie supuși unui tir de să le sară capacele, pentru ca în final cetățenii să știe cu cine au de a face. Ca să nu mai vorbesc de absența până în acest moment a confruntărilor directe dintre prezidențiabili.