Mediul de până la 3.500 de ori mai mult de apa îmbuteliată decât apa de la robinet

de: BZI.ro
17:45, 06 aug. 2021

Impactul apei îmbuteliate asupra mediului este „de până la 3.500 de ori mai mare decât apa de la robinet”. Cercetătorii consideră, de asemenea, că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet.

Impactul apei îmbuteliate asupra resurselor naturale este de 3.500 de ori mai mare decât pentru apa de la robinet, au descoperit oamenii de știință, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Cercetarea este prima de acest gen și a examinat impactul apei îmbuteliate în Barcelona, ​​unde devine din ce în ce mai populară în ciuda îmbunătățirilor aduse calității apei de la robinet în ultimii ani.

Cercetările conduse de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au constatat că dacă populația orașului ar bea apă îmbuteliată, acest lucru ar duce la un cost de extracție a resurselor de 3.500 de ori mai mare decât dacă ar bea cu toții apă de la robinet, la 83,9 milioane de dolari pe an.

Impact mai mare și asupra ecosistemelor

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât apa de la robinet. Autorii au concluzionat că reducerea impactului asupra mediului a compensat mai mult decât riscul mic de cancer al vezicii urinare asociat cu consumul de apă de la robinet.

”Motivele de sănătate nu justifică utilizarea pe scară largă a apei îmbuteliate. Da, strict vorbind, consumul de apă de la robinet este mai rău pentru sănătatea locală, dar atunci când cântărești ambele, ceea ce câștigi din consumul de apă îmbuteliată este minim. Este destul de evident că impactul apei îmbuteliate asupra mediului este mai mare în comparație cu apa de la robinet”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătoarea ISGlobal Cristina Villanueva.

Campanii de educație

„De exemplu, în Barcelona, ​​am putea avea mai multe campanii de educație pentru a face publicul conștient că beneficiile asupra sănătății obținute din consumul de apă îmbuteliată sunt minore în comparație cu impactul asupra mediului. Trebuie să îmbunătățim accesul la apa publică, la fântânile publice, la clădirile publice unde puteți aduce propria sticlă și nu este nevoie să cumpărați una. Trebuie să facilităm accesul la apa publică pe străzile publice. Oamenii au încredere în apa îmbuteliată, deoarece agenții de publicitate au făcut o treabă bună de a convinge oamenii că este o opțiune bună, așa că avem nevoie de efortul de cealaltă parte”, a mai spus cercetătoarea.