Medicul Virgil Musta, despre varianta britanică a coronavirusului: „Există riscul de a crea un nou val de îmbolnăvire”
Marți, 23 februarie, prof. dr. Virgil Musta a vorbit la Antena 3 despre noua variantă a coronavirusului, venită din Marea Britanie. Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara transmite că suntem foarte aproape de a crea un nou val de îmbolnăvire.
„România, în ultimele săptămâni, se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăvire, ceea ce face ca și spitalele să fie tot mai pline de pacienți, cu forme severe de boală. Era de așteptat! Mai devreme sau mai târziu , această tulpină care, ați văzut ce probleme au spus în țările vest-europene, că va ajunge și în România, unde există riscul de a crea un nou val de îmbolnăvire, care va pune mare presiune și pe sistemul de sănătate. În esență, într-adevăr este mai dificil de a pune diagnosticul, pentru că metodele sunt mai dificile și mai scumpe, dar din punct de vedere practic, prevenția este aceeași.”, a declarat Virgil Musta.
Medicul recomandă ca populația să țină cont de cele trei reguli de bază: purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor . Nu în ultimul rând, el consideră că oamenii trebuie să se vaccineze cât mai repede.
Doar că omul trebuie să înțeleagă și să cunoască faptul că, din nou, suntem într-o situație în care trebuie să respectăm cu strictețe cele trei reguli de bază, și anume: purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor și cât se poate de repede să ne vaccinăm, pentru că, se pare, că vaccinurile care sunt la noi în țară sunt eficiente în fața acestei tulpini.”, a declarat medicul Virgiol Musta, marți seara, la Antena 3.
Virgil Musta, despre varianta britanică a virusului SARS-CoV-2: „E din nou momentul în care fiecare trebuie să fie responsabil de propria sănătate”
Virgil Musta spune că depinde de fiecare să prevenim îmbolnăvirea, fiindcă rata de vaccinare nu este foarte ușor de influențat, din cauza unor motive ce nu țin de noi: din cauza resurselor pe care le avem, din cauza faptului că nu primim suficient vaccin, așa cum am dori.
„Rata de vaccinare este dificil să o influențăm, din diferite motive: din cauza resurselor pe care le avem, din cauza faptului că nu primim suficient vaccin, așa cum am dori. Și atunci, ceea ce depinde de noi, de fiecare, este să prevenim, iar eu cred că deja ne-am obișnuit cu aceste metode, care de peste un an de zile le repetăm mereu. Preveniți îmbolnăvirea prin metode specifice, adică purtatul măștii și distanțarea socială și spălatul pe mâini. De-a lungul anului, societatea noastră a avut momente în care s-a strâns șurubul, s-a mai relaxat. Cred că e din nou momentul în care fiecare trebuie să fie responsabil de propria sănătate și a celor din jur și să încerce cu tot efortul să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate e pus pe o presioune foarte, foarte mare.
Întrebat ce înseamnă o contagiozitate mai mare, medicul a oferit următorul răspuns:
„Rata de transmitere este mult mai mare. Dacă virusul cu care ne-am obișnuit avea o contagiozitate de 30 – 40%, acest virus are o contagiozitate dublă, 70 – 80%. Adică din 10 persoane care iau contact cu o persoană bolnavă, 7 – 8 fac boala, spre deosebire de cel de dinainte, doar 3-4 făceau boala. Ceea ce înseamnă că riscul de transmitere este dublu față de cel de dinainte. Cu toate acestea, procentul de cazuri severe este același”, a răspuns medicul Virgil Musta.