Medicul Virgil Musta, despre pelerinajul cu mii de credincioși din Suceava: „Să nu devină focar de infecție!“

de: Cristian ZAVASTIN
15:31, 24 iun. 2020

Medicul Virgil Musta, despre pelerinajul cu mii de credincioși din Suceava. Adunările la care participă mii de persoane, cum este pelerinajul de la Suceava, pot deveni focare de infecție cu coronavirus, atrage atenția medicul din cadrul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

„Este una dintre situațile în care trebuie să fim foarte înțelepți și să avem grijă să nu ne contaminăm. Aceste adunări trebuie să avem grijă să nu devină un focar de contaminare și de infecție. Eu susțin ideea ca oamenii să aibă libertate și să poată participa la aceste evenimente creștine. Dar ele trebuie să se desfășoare cu respectarea regulilor, care sunt foarte simple. E vorba de o distanțare socială și de purtarea măștii pentru că așa se transmite virusul. Dacă printre enoriași sunt persoane contaminate, vă dați seama câte cazuri ar putea să apară după o astfel de acțiune. Sunt factori de risc. Orice adunare în care nu se respectă distanțarea socială și purtarea măștii reprezintă risc pentru contaminare”, a explicat Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta: „Trebuie să fim prudenți ca să nu apară atâtea cazuri“

România ar fi trebuit să fie acum într-o fază descendentă în ceea ce privește infectările, însă acum numărul cazurilor pozitive a început iar să crească, iar unele spitale din țară reușesc cu greu să țină pasul cu noul cornavirus.

„În acest moment, suntem într-o fază ascendentă după primul val, în loc să mergem descendent în continuare. În anumite zone ale țării apar aceste focare. Trebuie să fim prudenți ca să nu apară atâtea cazuri. Sunt zone din țară unde sistemul de sănătate nu mai face față, spitalele sunt pline și se fac transferuri la alte spitale”, a spus medicul Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta: Pelerinaj în plină pandemie de COVID-19, la Suceava!

Astăzi, credincioșii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, denumită popular Sânzienele. În curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Suceava, încă de la primele ore ale dimineții, s-a făcut Sf. Maslu, Agheasma, iar apoi s-a citit Acatistul Sf. Ioan Botezătorul, urmat de Acatistul Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. La Sfânta Liturghie participă înalți ierarhi ai Bisericii, precum Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Sfinția Sa Părintele Vicar Damaschin Dorneanul.

Încă de la primele ore ale dimineții de marți, Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase din Biserica Sf. Gheorghe, acolo unde stau peste an, și au fost depuse în baldachinul din curtea mănăstirii.

Pelerinaj la Sfintele Moaște

În fiecare an, credincioșii trec prin interiorul baldachinului și urmează un traseu de pelerinaj prin care sunt îndrumați către Sfintele Moaște.

Reprezentanţii bisericii spun că au luat toate măsurile pentru ca regulile impuse în starea de alertă să fie respectate. Circuitul este organizat împreună cu Poliția Locală și cu Jandarmeria pentru ca românii să respecte măsurile impuse în starea de alertă.

Sicriul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou va fi ținut în curtea bisericii până miercuri, la ora 18. Moaștele vor fi plimbate astăzi, în jurul prânzului, pe străzile orașului Suceava, în timpul Marii Marii Procesiuni.