Medicul Virgil Musta: „Dacă nu te vaccinezi, aproape sigur vei face boala. E foarte greu să previi asta lunile viitoare”
Medicul Virgil Musta, şeful secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, face un apel către persoanele care refuză să se vaccineze împotriva virusului SARS-Cov-2.
Suntem în plină campanie de vaccinare împotriva virusului SARS-Cov-2. Acum sunt la rând persoanele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice plus lucrătorii din domeniile esenţiale. Mulţi care suferă de anumite afecţiuni se întreabă dacă e bine să se vaccineze, dacă n-ar fi mai bine să mai aştepte.
Etapa a treia de vaccinare anti-Covid-19 începe în martie
Vaccinarea populaţiei generale va începe în lună martie. În urma unui sondaj Avantgarde realizat la sfârşitul lunii decembrie, doar 30 la sută dintre români au răspuns că se vor vaccina împotriva COVID.
“Vaccinarea este o decizie individuală. Cred că este o decizie de responsabilitate şi de solidaritate. Responsabilitate pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră şi sănătatea celor din jurul nostru, a colectivităţii. A celor care au contraindicaţii la vaccinare, nu se pot vaccina şi sunt vitime celor care nu vor să se vaccineze. Decizia individuală trebuie luată pe baza unor informaţii clare, eu vă spun atâta. Dacă nu te vaccinezi, aproape sigur vei face boala. E foarte greu să previ acest lucru pe parcursul lunilor care urmează.
Asta înseamnă că te supui la risc de evoluţie severă în 20 la sută din cazuri, în 10 la sută din cazuri la evoluţie critică şi la 5 la sută de deces. Dacă faci vaccinul, reduci la zero riscul de evoluţie severă, reduci la zero riscul de deces şi practic reduci riscurile ţie şi celor din jur de a evolua sever”, a spus Virgil Musta, în cadrul unui webinar organizat la Timişoara.
Ivermectina nu poate fi considerat ca un medicament care tratează COVID-19
Încă un cunoscut cadru medical trage un semnal de alarmă în legătura cu folosirea medicamentului destinat animalelor în tratarea afecţiunii COVID-19. Vorbim despre doctorul Virgil Musca, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeș din Timişoara care a explicat de ce medicamentul Ivermectina nu este unul indicat.
Acesta a explicat că în România nu se găseşte preparatul uman şi care a fost testat doar în studii clinice. Mitul prin care medicamentul ar combate COVID-19 este unul fals și este demonatat de reputatul medic
Într-o declaraţie pentru româniatv.ro, dr. Virgil Musta este de părere că medicamentul a fost tratat doar în studii clinici şi că nu a fost inclus în protocoalele naţionale de tratare a bolnavilor infectaţi cu COVID-19. Medicamentul în cauză este unul antiparazitar care este acceptat de OMS doar în studii clinice, nicidecum folosit la scară largă
„Este un medicament antiparazitar folosit ca indicaţie în mai multe afecţiuni parazitare şi care în studii clinice a arătat că există o anumite eficacitate a acestui în formele uşoare şi medii de boală, reducând multiplicare virusului, dar atât CDC, cât şi OMS acceptă utilizarea acestui medicament doar în studii clinice şi nu este trecut în protocoalele naţionale acceptate.