Medicul Virgil Musta: ”Dacă aceste măsuri sunt respectate, în primele două, trei săptămâni vom avea primele rezultate”
Medicul Virgil Musta: ”Dacă aceste măsuri sunt respectate, în primele două, trei săptămâni vom avea primele rezultate”. Medicul explică de ce este nevoie de măsuri rapide, care să își dovedească eficacitatea. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, sistemul medical nu se va putea desfășura în condiții normale și va fi suprasolicitat.
Virgil Musta ne vorbește despre pandemie
Pentru a nu ajunge în situația Italiei de la Începutul pandemiei, trebuie să adoptăm măsuri clare. De asemenea, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara ne aduce vești bune. Astfel, doar dacă reușim să respectăm regulile autorităților, vom ajunge ca în două-trei săptămâni să vedem o îmbunătățire a situației.
Virgil Musta: Cea mai mare îngrijorare e că pandemia e pe trend ascendent. Pe zi ce trece, doborâm noi recorduri din punct de vedere al numărului de cazuri și al formelor severe și al deceselor. Acest lucru face ca, dacă nu se iau măsuri rapide și eficiente, sistemul de sănătate să fie copleșit.
În cele 3 luni, n-am avut probleme în ceea ce privește capacitatea de a manageria aceste cazuri. Acum sunt deja probleme în anumite zone ale țării. Nu mai sunt locuri în spitale, suntem nevoiți să transformăm pacienții dintr-o zonă în alta și asta pentru încă puțin timp, pentru că dacă pandemia continuă să crească în acest ritm, vom avea situația Italiei, unde spitalele au fost copleșite, sistemul a căzut și pacienții n-au mai avut unde să se interneze.
Reporter: În cât timp s-ar putea estima efectele măsurilor și în numărul de cazuri?
Virgil Musta: Dacă aceste măsuri sunt respectate, în primele două, trei săptămâni vom avea primele rezultate. Aceste măsuri trebuie adaptate, unele accentuate, altele relaxate, în funcție de situația concretă, de zonele concrete, activitățile care produc focarele. Suntem într-o dinamică permanentă și dacă avem înțelepciune vom reuși să trecem nu doar prin măsurile de restricții, dar unde nu se înțelege că trebuie să respectăm regulile, acolo trebuie luate măsuri drastice.
Virgil Musta explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” explică modul în care se pot reinfecta bolnavii de COVID-19. Potrivit medicului timișorean, bolnavii care s-au infectat cu coronavirus şi apoi s-au vindecat se pot reinfecta şi din cauza faptului că Sars CoV-2 a suferit mai multe mutaţii.
„Faptul că virusul suferă mutaţii poate influenţa în mai multe feluri evoluţia bolii, contagiozităţii, poate influenţa modul de imunizare în această boală, modul de transmitere.
În consecinţă, mutaţiile îngreunează puţin lupta noastră cu virusul. După părerea mea, sunt mutaţii minore, dar oricând pot apărea şi mutaţii majore, care să aducă modificări în patogenia bolii”, a declarat dr. Virgil Musta.
S-ar putea ca virusul să fie recunoscut ca unul nou şi atunci nu ai anticorpi. Medicul Virgil Musta
Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” consideră că o persoană vindecată se poate reinfecta cu o mutaţie nouă a coronavirusului, dacă aceasta este una însemnată şi oamenii respectivi nu au anticorpii specifici.
„S-ar putea ca virusul să fie recunoscut ca un virus nou şi atunci nu ai anticorpi, dacă este o mutaţie majoră”, a explicat medicul Musta.