Medicul Virgil Musta cere lockdown total pentru a putea preveni mii de morți! Este singura soluție pe termen scurt

de: BZI.ro
09:39, 21 oct. 2021

Incă un specialist din domeniul sănătății consideră că singura modalitate prin care se pot evita mii de morţi este instituirea unui lockdown total. Medicul Virgil Musta consideră că vaccinarea este o operaţiune importantă dar în acest moment de criză extremă nu este suficientă.

Pe lângă Virgil Musta, în spaţiul public au fost numeroşi specialişti care au cerut aceleaşi măsuri. Printre ei se numără doctorul Doina Azoicăi dar şi dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Medicul Virgil Musta dorește un lockdown pentru a preveni mii de morți

Într-o intervenţie publică, medicul Virgil Musta susţine că în aceste momente se impune intrarea țării într-un lockdown pentru a putea preveni mii de morţi. Medicul este de părere că vaccinarea este importantă dar în aceste momente este o măsură insuficientă pentru a pune stop răspândirii comunitare a virusului:

„Trebuie întreruptă calea de transmitere a virusului. Vaccinarea e importantă, dar nu poate avea efecte atât de rapide pe cât această întrerupere a circulației virusului și a focarelor de posibilă contaminare. Dacă se realizează prin niște măsuri eficiente, în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”, spune Virgil Musta, potrivit G4media.

Cea mai mare problemă în spitalele din România este fluxul mare de pacienţi în stare gravă

În continuarea intervenţiei, medicul precizează că spitalele din România se confruntă cu un mare flux de pacienţi care se află în stare gravă:

“Suntem în continuare pe panta ascendentă a pandemiei. Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală, ceea ce creează mari probleme sistemului de sănătate”.

De aceeaşi părere este şi doctorul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași care susţine că spitalele se confruntă cu probleme tehnice şi că lucrează la capacitate maximă în ceea ce priveşte livrarea de oxigen sau reţelele de electricitate sau gaze medicinale:

Spitalele din Iași nu mai rezistă, sunt suprasolicitate, nu mai rezistă nici rețelele de electricitate, nu mai rezistă nici reţelele de gaze medicale, inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea de a asigura continuitatea furnizării de oxigen la Spitalul Spiridon este o situaţie aproape critică. Dacă maşina de oxigen nu ajunge în perioada următoare, în următoarele 2-3 ore, vor fi cel puţin 10 pacienţi care nu vor beneficia de oxigen. Situaţia este critică din toate punctele de vedere dar văd că în continuare sunt oameni care au un cuvânt de spun şi care continuă să facă tot felul de teorii şi să explice neexplicatul.

Mai mulţi specialişti români susţin un lockdown naţional

În spaţiul public sunt tot mai multe voci care doresc un lockdown naţional. Dr. Vasile Cepoi este de părere că din punct de vedere epidemiologic asta este singura soluţie viabilă în acest moment:

Această carantinare totală, din punct de vedere epidemilogic este necesară. Nu poate fi decisă, pentru că nu este singurul criteriu pentru a stabili această carantinare. Este vorba, pe de o parte să ai resursele necesare pentru a o face de a fi reală. Pentru că dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze şi să verifice respectarea acestor reguli, este doar o declaraţie nu o carantinare. Sunt, desigur, şi alte aspecte de ordin economic şi social care trebuiesc luate în seamă şi nu stau în competenţa mea să le analizez menționează dr. Vasile Cepoi.

 

Pe de altă parte, Doina Azoicăi considera că o carantinare a Bucureștiului şi a judeţului Ilfov ar duce automat la ridicarea unei presiuni de pe sistemul sanitar:

„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate.

Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a atras atenţia Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit sursei citate.