Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre obligativitatea vaccinării anti-Covid-19

de: BZI.ro
16:15, 10 aug. 2021

Dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19.

„Domnule Gheorghiță, dumneavoastră nu credeți totuși că obligativitatea vaccinării va mări numărul de persoane vaccinate? Nu credeți că aceasta este o soluție bună? Nu credeți că analiza acestei soluții durează de prea mult timp până să fie adoptată? Știu că nu luați dumneavoastră decizia, dar personal nu credeți că va ajuta campania de vaccinare?”, a întrebat un jurnalist în timpul conferinței de presă săptămânale a CNCAV.

„Bun. Acum trebuie să analizăm lucrurile în felul următor. Obiectivul nostru nu este să creștem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important ca la baza deciziei să rămână dorința persoanei care se vaccinează, în baza informațiilor pe care le are”, a adăugat el.

Gheorghiță ar vrea totuși să existe responsabilitate pentru cei ce răspândesc boala

„Ține foarte mult de percepția societății asupra unei măsuri de acest gen. Nu cred că suntem pregătiți ca societate să înțelegem acest tip de abordare. Însă, în momentul de față, consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, aceasta este părerea mea personală. Cred că, în schimb, trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizați pentru deciziile noastre.

Adică dacă eu mă îmbolnăvesc și voi îmbolnăvi, chiar cu neștiință, alte persoane și vor avea o evoluție nefavorabilă, cred că într-un fel sau altul trebuie să ne responsabilizăm mai mult. Tendința pe alocuri este să încercăm să facem tot ce este posibil să ocolim măsurile care previn îmbolnăvirile. Fie prezentăm documente false, fie ocolim diverse măsuri cu caracter restrictiv. Toate aceste măsuri au fost gândite să protejeze sănătatea oamenilor și să scadă numărul celor care se îmbolnăvesc grav și ajung la spital”, a mai spus dr. Gheorghiță.

O să plătim consecințele dacă refuzăm să înțelegem măsurile, mai zice el.

„Dacă înțelegem lucrurile acestea, este evident că este un pas înainte. Însă, în momentul de față nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluție”, a adăugat el. „Păi și dacă nu înțelegem lucrurile despre care spuneți, vaccinarea nu poate fi o soluție?”, a mai întrebat jurnalistul, primind răspunsul: „Atunci o să plătim cu toții aceste consecințe”.

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de imunizare

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 din România a vorbit despre a treia doză de vaccin.

„Aici ne așteptăm ca într-adevăr la nivel european să fie o decizie comună. Este evident faptul că se cristalizează la nivel internațional o tendință de a recomanda doza a treia în momentul de față, în special persoanelor care sunt vârstnice, de peste 60 de ani, persoanelor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, în mod deosebit condițiile de imunodepresie care cresc riscul de a face o formă cu complicații chiar în ciuda vaccinării și celor care au prin natura profesiei un risc mare de a se expune la îmbolnăvire cum este personalul medical”, a explicat Valeriu Gheorghiță, după ce a fost întrebat despre a treia doză de vaccin pentru românii deja imunizați.

Se așteaptă revizuirea datelor de siguranță

„Acestea sunt tendințele la acest moment. Ceea ce noi așteptăm de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt lucruri care au la bază revizuirea datelor de siguranță, tolerabilitate și, evident, datele de imunogenitate. Pentru datele de imunogenitate sunt deja disponibile o serie de studii care ne arată că, într-adevăr, cea de-a treia doză are un efect important de stimulare a răspunsului imun. Există deja experiența preliminară din Israel, la peste 3.000 de persoane care au fost supuse unui chestionar de evaluare a profilului de reacții adverse, și ne arată că nu sunt reacții adverse altele decât ce s-a întâmplat la doza doi”, a mai spus el.

„Practic, profilul de siguranță din datele disponibile pare similar cu doza doi și, de asemenea, datele de imunogenitate ne arată o creștere a răspunsului imun protector care aduce cu siguranță beneficii tocmai în rândul celor mai vulnerabili”, a conchis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Avem doze suficiente și pentru acest pas, spune Baciu

„În momentul de față încercăm să facem un management cât mai eficient al stocurilor. Trebuie să ținem cont de mai multe chestiuni. În primul rând trebuie să ținem cont de numărul dozelor de vaccin pe care îl avem în România, trebuie să ținem cont de dinamica campaniei de vaccinare, de cât consumăm din aceste doze, și de câte doze intră în România. Dar, să ținem cont că toate aceste doze au o perioadă de valabilitate. (…) Cu siguranță vom avea un număr suficient de mare de vaccin pentru perioada următoare, până la sfârșitul anului, luând în considerare evident și cea de-a treia doză”, a explicat și secretarul de stat Andrei Baciu.