Medicul Mihai Craiu, despre efectele îngrijorătoare ale închiderii școlilor: „Vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu depresie, cu idei de suicid”

de: Bianca Rebegea
20:15, 11 ian. 2021

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre efectele devastatoare, pe care pandemia de COVID-19 le-a generat. Odată cu apariția valului de infectări cu noul coronavirus, s-a luat decizia ca, la nivel național, școlile să se închidă. Acest fapt a avut efecte negative asupra psihicului elevilor, în sensul că apar din ce în ce mai multe cazuri de depresie și tentative de suicid, în rândul adolescenților.

Astfel că, medicul trage un semnal de alarmă și solicită deschiderea școlilor, în cazul în care situația epidemiologică se va îmbunătăți. Mai mult, el îndeamnă părinții și profesorii să se vaccineze pentru că, în cazul în care se va adopta decizia reluării cursurilor față în față, să fie pregătiți, evitând în acest fel infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Mihai Craiu s-a vaccinat împotriva COVID-19

Luni dimineață, 11 ianuarie, medicul Mihai Craiu s-a vaccinat anti-COVID-19.

„Noi, urgentiştii pediatri, am început să vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu depresie, cu idei de suicid. Statul acasă, distanţa şi lipsa colegilor şi a interacţiunii umane au efecte absolut impresionante. Sunt ferm convins, ca medic şi părinte, că şcolile trebuie deschise, însă trebuie ca zona respectivă să fie pe verde”, spune Mihai Craiu.

El a fost primul medic vaccinat la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului şi este ferm convins că, înaintea eventualei redeschideri a şcolilor pentru cursurile cu prezenţă, profesorii şi părinţii trebuie, la rândul lor, să se vaccineze.

„A fost cum m-am aşteptat (administrarea vaccinului, n.r.) Singurul lucru special a fost că n-am simţit, practic, nimic. A fost precum celelalte vaccinuri pe care le-am făcut, precum antigripalul de anul trecut. Nu pot să-mi doresc decât să fie un număr cât mai mare de persoane vaccinate, pentru că numai astfel ne vom putea recăpăta viaţa. E foarte important ca părinţii să se vaccineze iar profesorii să fie imunizaţi înaintea începerii şcolilor pentru că, astfel, riscul infectării elevilor va scădea”, a spus Mihai Craiu, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot beneficia încă de vaccin.

Potrivit datelor oficiale, până în momentul de față au fost imunizaţi peste 100.000 de angajaţi în spitalele din România. Dintre aceştia, 380 au prezentat reacţii adverse uşoare: febră, dureri de cap, dureri la locul injecţiei.

Mihai Craiu, despre vaccinarea anti-COVID-19 la copii

Medicul a discutat și despre vaccinul anti-COVID-19 pentru copii.

Mihai Craiu susține că vaccinul pe care l-a primit România nu poate fi administrat și minorilor sub 16 ani pentru că nu există studii despre eficiența sa.

„Nu au fost finalizate încă studiile destinate unor grupe de vârstă mai mici. Au început studii şi pe tineri cu vârste între 12 şi 16 ani. Se estimeaza că undeva în primul trimestru al anului viitor o să existe rezultate care să fie prezentate autorităţilor pentru evaluare şi aprobare.

În momentul în care ne va veni rândul fiecăruia dintre noi, în funcţie de prioritatea prin profesia pe care o aveam, să reflectăm şi să acceptăm că trebuie să ne vaccinăm. Numai aşa o să putem sa îi protejăm şi pe ei până când va veni rândul şi unui vaccin pediatric“, a declarat Mihai Craiu.