Medicul Laura Solovăstru atenționează: „Psoriazisul nu mai este considerat o boală de piele!”

de: Redacția BZI
08:30, 19 feb. 2022

Prof. dr. Laura Solovăstru, șef Clinica Dermato Venerologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iași, vorbește despre impactul psoriazisului în rândul românilor. Medicul precizează că sunt mai mulți factori care declanșează apariția acestei boli de piele și oferă informații legate de costurile tratamentelor.

Psoriazisul este considerat o afecțiune tipică bolilor de piele, care debutează inițial în interiorul corpului fiind o afecțiune a sistemului imunitar.

De aceea este denumit și ca boală autoimună – o tulburare autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar percepe în mod eronat părți ale corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea și le atacă. Este o boală inflamatorie cronică și afectează în aproximativ 400000 de români.

De cele mai multe ori boala este transmisă genetic. Există o serie de factori declanșatori precum: stresul, obezitatea, consumul de alcool precum și unele infecții virale.

Psoriazisul este transmis pe cale genetică, de cele mai multe ori

Psoriazisul afectează viața socială a bolnavilor

Cremele și unguentele post recuperatorii ale bolilor autoimune nu sunt decontate de Casa de Asigurări

Leziunile care apar la nivelul pielii bolnavilor pot cauza reacții de respingere din partea societății, deși boala nu este una contagioasă. Drept urmare, este afectată viața profesională și socială a pacienților care, de cele mai multe ori suferă de depresii și se confruntă cu discriminare la locul de muncă.

„Psoriazisul nu mai este considerat o boală de piele, ci o boală sistemică. Începe în majoritatea cazurilor la piele, iar în alte cazuri la articulații. Există situații în care se manifestă și la nivelul unghiilor. Este greu de spus dacă boala este determinată de anumite comorbidități sau invers. Hipertensiunea arterială, sindroamele metabolice – diabetul, afecțiunile hepatice sau chiar tulburările din sfera psihiatriei, sunt frecvente în dezvoltarea acestei boli autoimune. Psoriazisul are un impact profund negativ asupra calității vieții, poate conduce la depresie”, menționează prof. dr. Laura Solovăstru.

Psoriazisul este o boală de piele întâlnită frecvent la români

Leziunile care apar la nivelul pielii bolnavilor pot cauza reacții de respingere din partea societății

În psoriazis, celulele sanguine ale sistemului imunitar – celule T, se acumulează in piele. Activitatea sistemului imunitar stimulează celulele pielii să se înmulțească în mod rapid, producând ulcerații si depozite argintii, solzoase la nivelul pielii. Beta-blocantele pot declanșa apariția bolii. Aceste pastile sunt utilizate în tratamentul hipertensiunii.

„În România, în urmă cu 5 ani s-a dezvoltat un registru care monitorizează cazurile de psoriazis la copii și la adulți. Sunt foarte multe forme grave de psoriazis. Conform statisticilor registrului menționat, se ajunge în medie la 3-4% iar în unele zone chiar si 5%. Iată că suntem o populație cu risc mare de psoriazis. Fie este o boală mediatizată și lumea începe să vina mai frecvent la medic, fie ne confruntăm cu o creștere fulminantă de cazuri. Pe de o parte, pandemia a influențat evoluția cazurilor, pe de altă parte factorii pe care pandemia i-a adus – stres, hipertensiune, obezitate, au contribuit major”, declară medicul Laura Solovăstru.

La cât se ridică costurile pentru tratamentul bolii

Există situații în care boala autoimună se manifestă și la nivelul unghiilor

Nu exista rețete general valabile pentru aceste afecțiuni. Tratamentele trebuie să fie adaptate în funcție de pacient și de afecțiunea prezentă. Antibioticele topice sunt administrate în tratamentul afecțiunilor dermatologice. Există afecțiuni cu perioade ondulatorii de manifestare, adică boala se activează din timp în timp  la anumiți factori declanșatori. Betablocantul conduce la apariția leziunilor psoriazisului, împotriva aritmiei cardiace și pentru protejarea inimii față de infarctul miocardic secundar.

„Medicamentele pentru psoriazis sunt decontate 100% de Casa de Sănătate, dacă ne referim la formele medii și grave ale bolii de piele. Este necesar urmarea unei scheme de îngrijire topice și administrarea ulterior de creme, șampoane unguente, care nu sunt decontate, dar sunt necesare”, mai precizează medicul dermatolog.