Medicul iesean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la fermentarea mustului

de: BZI.ro
19:03, 04 oct. 2022

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la fermentarea mustului. Acesta susține că fermentarea mustului produce victime colaterale. În acest context, 10 persoane au fost afectate doar în Moldova, iar 3 nu au mai putut fi salvate.

„Fierbe tulburelul. Atenție, nu e de glumit! Fermentarea mustului produce victime colaterale. 10 persoane au fost afectate doar în Moldova. 3 nu au mai putut fi salvate. Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă.
Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica.
1. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continua crestere.
2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevarat pericol.
3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
7. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.
8. Pacienţii pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum se poate evita intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie

Tudor Ciuhodaru vine și cu o serie de sfaturi despre cum se poate evita intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie.

„Atenție (!!!) Niciodată:

1. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
3. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă
Reţineţi:
1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă.
5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
6. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
7. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră”, a mai transmis medicul.

Tudor Ciuhodaru: „10 persoane au fost afectate de fierberea mustului, 3 au murit, iar alte 7 au necesitat tratament”

De asemenea, Tudor Ciuhodaru a transmis că în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova 10 persoane afectate de fierberea mustului, 3 au murit, iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă.

„În această perioadă în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova 10 persoane afectate de fierberea mustului. 3 au murit iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni- o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată iar soţul de 81 a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces datorat tulburelului a fost la Bacău, un pacient de 26 de ani din Zapodia iar alte două persoane intoxicate de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul.

În doar o oră alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui.
Este momentul ca Senatul să adopte legea Ciuhodaru ce prevede predarea educaţiei pentru sănătate şi a noţiunilor de prim ajutor în toate instituţiile de învăţământ”, a mai spus medicul ieșean.