Medicul ieșean, Tudor Ciuhodaru: „Cum poate fi prevenit înecul: (mic) ghid de supraviețuire. Sunt 7 NU care vă pot salva viața”
„Toți ar trebui să știm asta. Cum poate fi prevenit înecul: (mic) ghid de supraviețuire. Sunt 7 NU care vă pot salva viața
7 oameni (printre care și 3 copii) au murit înecați doar în ultima săptămână. Toate aceste decese ar fi putut evitate. Până când ,,Noțiunile de prim-ajutor” vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru- depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut că:
Sunt 7 NU care vă pot salva viața:
1. NU înotaţi în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înşelătoare şi pentru înotătorii experimentaţi.
2. NU ignorați avertizările şi indicaţiile salvamarilor.
3. NU intraţi în apă imediat după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens.
4. NU intraţi brusc în apă. Diferenţa mare de temperatură poate duce la deces prin hidrocuţie (şoc termic). Udaţi în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitaţi îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.
5. NU plonjați. Impactul poate duce la deces prin traumatism craniocerebral sau lezarea coloanei cervicale.
6. NU lăsați nesupravegheaţi copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate.
7. NU vă supraevaluaţi. Apa poate fi înşelătoare chiar şi pentru înotătorii experimentaţi. 90 % dintre înecaţi sunt persoane care au ştiut să înoate, unii chiar buni înotători. Dacă nu ştiţi să înotaţi fiţi atenţi la adâncimea apei, la curenţi sau valuri.
Atenție!!! Asocierea alcool + înot e letală. 50 % din cazurile de înec la tineri au avut loc pe fondul consumului de alcool. Anul trecut peste 40 de oameni și-au pierdut viața.
„NU vă mai riscați viața!”
1. România e peste media europeană la numărul de decese prin înec (predarea în alte țări a noțiunilor de prim ajutor și de prevenție face diferența).
2. Peste 230000 de persoane mor prin înec în fiecare an.
3. Sunt peste 5000 de decese doar în UE.
4. Inecul este a doua cauza de deces la copii și adolescenți.
5. Bărbații sunt mai afectați decât femeile.
6. !!! Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită.
7. Vreau ca „Noțiunile de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament.
Sper să susțineți și acest demers”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.