Medicul Gilda Popescu tratează pacienții bolnavi de COVID-19 cu un medicament pentru astm: „Am făcut o formulă de tratament ținând cont de protocol”
Gilda Popescu, cadru didactic universitar și medic pneumolog, a dezvăluit, la Antena 3, cum a reușit să trateze pacienții bolnavi de COVID-19, cu ajutorul unui medicament destinat bolnavilor de astm.
Miercuri, 24 martie, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3, medicul a precizat că nu a tratat decât bolnavii cu forme ușoare, iar pe cei a căror saturație de oxigen era scăzută i-a trimis la spital.
”Eu nu am pornit ca să fac un studiu științific. A fost o întâmplare pornită de la cazuri reale – cele de afectare pulmonară. Pacienții cu afecțiuni inflamatori cronice au nevoie de terapie, cel puțin astmaticii, de terapia cu corticosteroizi. Toate ghidurile noastre menționează administrarea corticosteroidului inhalator încă din stadiul precoce al astmului bronșic.
Și-n bronhopneumopatiile obstructive cronice avem nevoie de acest medicament sub forma de aerosoli, în special când se produc exacerbări, adică o modificare a stării generale, cu toate că acești pacienți sunt tratați cu anumite medicamente care au rol în primul rând bronhodilatator, să adăugăm corticosteroizi. Așa am pornit eu.
La un pacient care avea o bronhopneumopatie obstructivă cronică am semnalat prezența unei suprainfecții de natură virală – nu știam exact. Am făcut testul, pentru că în primul rând în această perioadă te gândești la infecția cu virusul SARS-CoV-2, și am constat că era deja infectat.
Medicul Gilda Popescu: „Am folosit un medicament care conține substanța budesonidă”
Gilda Popescu a menționat că a realizat o schemă de tratament urmând protocolul. Ea a mărturisit că a folosit substanța budesonidă, care se inhalează și care este utilizată în tratamentele persoanelor bolnave de astm.
Am făcut o formulă de tratament ținând cont de protocol. Am folosit un medicament care conține substanța budesonidă, se inhalează. Dintre cazurile pe care le-am tratat, niciunul nu a ajuns la spital. Dar, cei care au avut saturația de oxigen sub 88 nu i-am tratat la domiciliu, este caz de spital.”, a spus lect. univ. dr. Gilda Popescu, medic pneumolog.
Medicamentul Pulmicort, utilizat cu succes la pacienții infectați cu noul coronavirus
Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Oxford, medicamentul Pulmicort, folosit și la tratarea plămânilor de fumător, poate să reducă cu 90% riscul de tratament de urgență sau de spitalizare a unui bolnav COVID-19. Studiul a fost efectuat timp de 28 de zile pe 146 de pacienți.
Personale care au inhalat acest medicament sub formă de aerosoli, au scăpat mai repede de febră și au avut mai puține simptome persistente, spre deosebire de pacienții COVID-19 care au primit tratamentele obișnuite.