Medicul Cristian Sturzu povestește prin ce a trecut ca să deschidă afacerea cu delicii tradiționale la Iași. „Am vândut două apartamente. Nu te îndrumă nimeni, legea este ambiguă” – FOTO, VIDEO

de: Raluca COSTIN
02:00, 14 dec. 2023

Medicul Cristian Sturzu a lansat pe piața din Iași, în urmă cu 4 ani, delicii tradiționale, precum dulceața sau zacusca fără zahăr. Nutriționistul povestește din experiența de antreprenor despre problemele cu care s-a confruntat când vine vorba de birocrația din România. Brandul DeGust are succes la Iași, dar și în alte județe din țară. Puteți afla mai multe despre aceste produse într-un nou episod de Podcast BZI

Cristian Sturzu, medicul nutriționist din Iași care a înființat o afacere cu produse tradiționale fără zahăr, susține că materia primă pentru zacusca, dulceața sau compoturile DeGust provine de la producători din România. Zahărul este înlocuit de îndulcitori naturali, din fructe. Antreprenorul susține că atât clienții diabetici, cât și cei fără afecțiuni consumă produsele sale, cel mai vândut fiind zacusca de hribi sau cea de ghebe. Le recomandă consumatorilor să citească etichetele produselor.

„Dacă are mai mult de 5 ingrediente, în afară de condimente, nu este natural. Eticheta este foarte importantă. Noi producem 14 sortimente de dulceață, 7 de zacuscă, compoturile când e sezonul și gogoșarii la fel, când e perioada lor, facem borcane cu gogoșari. Eu mă mândresc cu faptul că folosim ingrediente românești și producem când e sezonul. La noi se produce în sezon, dar de multe ori nu ai acces, cantități mari sunt vândute prin contract.

E mult mai simplu să comanzi din import. Producătorii din alte state sunt ajutați mai mult decât noi în toate domeniile. Dacă ai o idee de business, vrei să faci ceva, ești ajutat. Tu, dezvoltând o activitate, plătești către stat impozite pe profit, pe încasări, pe salarii, pe angajați. Mi se pare logic să fie așa. Statul să te ajute ca să colecteze de la tine. La noi nu se întâmplă asta”, susține producătorul din Iași.

Un alt producător de zacuscă și dulceață, din Iași, este Gica Neamțu.

Medicul Cristian Sturzu are, la Iași, o afacere de succes cu delicii tradiționale

Antreprenorul povestește cât de greu i-a fost când a deschis afacerea și nu a fost ajutat.

„Eu m-am lovit de o chestiune când am început să producem, în urmă cu 4 ani. Nu avem o instituție, un birou, o entitate, dedicate antreprenorilor. Am o idee, pe banii mei, pentru că noi nu am accesat fonduri europene. Nu am găsit o persoană, un consultant care să te îndrume. Eu vreau să fac un spațiu de producție și vreau să produc conserve. Trebuie cineva să îmi spună «ai nevoie de aia, ce norme trebuie să îndeplinești, mergi acolo și afli ce ai nevoie». Nu există așa ceva! Toți îmi spun «citește legea», care este foarte ambiguă.

Înseamnă vreo 10 foi, dar nu înțelegi nimic din ce scrie acolo. Dacă ești nou în domeniu, în primă fază trebuie să îți alegi un spațiu în care să îți desfășori activitatea. Depinde foarte mult de cum arată acel spațiu, dacă vei fi autorizat de DSV (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) sau DSP (n.r. – Direcția de Sănătate Publică). Cei de la instituții îți spun: «închiriază-l și depune schița». Tu ca să-l închiriezi, un spațiu de măcar 1.000 de euro pe lună, cu o firmă, faci un contract pe o perioadă mare, de câțiva ani, nu poți să reziliezi contractul de pe o zi pe alta.

Nu poți să închiriezi acel spațiu fără să știi cum ar trebui să arate, să riști practic să pierzi banii. Da, ai mai auzit la un prieten care a făcut nu știu ce, dar chiar și așa, nu e suficient. Ai așa temeri vizavi de lucrul acesta, nu știi ce să alegi. Am găsit un spațiu cu multe uși și mă gândeam că e cel mai bun. Tot a trebuit să mai modific ceva. Am făcut un perete, că așa mi-au cerut când au fost în control”, povestește antreprenorul din Iași, care a dezvoltat afacerea cu produse naturale și vinde mai ales online.

Cristian colaborează cu băcăniile sau magazinele producătorilor, iar de curând a deschis, la Bucium, un aprozar cu legume și produse DeGust.

Cristian Sturzu: „Banii obținuți din vânzarea produselor au fost reinvestiți”

Antreprenorul susține că nu a amortizat investiția, dar nici nu se aștepta să se întâmple asta.

„Eu mi-am vândut cele două apartamente ca să mă apuc de această afacere. Nu am investit toți banii primiți pe apartamente, 100.000 de euro, dar nu e o sumă deloc mică cea investită. O parte din banii aceia s-au dus pe business. Nu am reușit să amortizez investiția, dar nici nu mi-am propus asta. Eu am început afacerea pentru a fi pe termen lung. Totul a fost basic, e un business în care profitul obținut, 4-5 ani, trebuie reinvestit. Nu am ajuns la nivelul în care banii aceștia sunt ai mei. Tot ce am investit până acum a fost din resurse personale, iar banii obținuți din vânzarea produselor au fost reinvestiți tot în produse, în marketing, promovare. Ne-am pus la punct cu toate, dar ne așteptăm să mai facem și alte investiții”, mai spune antreprenorul.

Medicul Cristian Sturzu mai spune faptul că pentru ca un consumator să cumpere delicii tradiționale este nevoie să ia contact cu produsul de minim 7 ori.