Medicul Cristian Oancea, despre vaccinarea profesorilor: „Ar trebui să aibă prioritate”
Joi, 28 ianuarie 2021, în cadrul emisiunii Actualitatea de la B1TV, moderată de Tudor Mușat, medicul Cristian Oancea, manager la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că profesorii ar trebui să aibă prioritate la vaccinarea anti-COVID-19, deoarece reprezintă o categorie esențială.
„Profesorii reprezintă o categorie esențială pentru vaccinare și pentru dânșii se vor asigura fluxuri speciale. Punctul meu de vedere este că profesorii ar trebui să aibă prioritate în acest moment, urmat de patologia de peste 60 – 65 de ani, de bolnavii cronici, deoarece acolo sunt reprezentați de bunicii și de părinții noștri care se duc și iau copiii de la școală, îi duc la școală, etc. Și acolo am văzut și în primul val și în al doilea val că am avut focare de diseminări intracomunitare”, a spus medicul Cristian Oancea.
Medicul Cristian Oancea: „Cred că trebuie respectată strategia națională”
Medicul a precizat că după ce livrarea de vaccinuri din Europa a scăzut, va exista o perioadă în care vom reveni la graficul inițial. El a explicat că acea perioadă va debuta în februarie.
„Acum e o perioadă de o săptămână – două săptămâni în care în toată Europa s-a scăzut livrarea de vaccinuri. Această perioadă își va reveni, vom reveni la graficul inițial și, în plus, vom asigura vaccinuri în plus, probabil după prima sau a doua săptămână din februarie, după cum au anunțat producătorii. Cred că trebuie respectată strategia națională. Întradevăr în România s-a început cu lucrătorii cei mai expuși, adică cu cadrele medicale, pentru că aici era o categorie de risc foarte vulnerabilă, pentru că dacă pica lanțul medical de la boală, atunci nu mai avea efectiv nici cine să vaccineze.
Astfel, cred că trebuie respectată acestă strategie națională și, bineînțeles, cine nu o respectă să răspundă sub o forma sau alta”, conchis Cristian Oancea.
Nicolae Ciucă: „Am convingerea şi siguranţa că vom putea duce la bun sfârşit întreaga campanie de vaccinare”
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a declarat că este oprimist în legătură cu imunizarea: „Am convingerea şi siguranţa că vom putea duce la bun sfârşit întreaga campanie de vaccinare”. Ministrul a precizat că ritmul în scădere al vaccinării în România este o consecință a diminuării dozelor livrate de producătorul Pfizer – BioNTech.
„Aceste cifre au fost date de numărul de doze primite. Din discuţiile avute şi informaţiile primite de la producătorii de vaccinuri, va urma o suplimentare a numărului de doze livrate de la jumătatea lunii februarie şi din acel moment procesul va avea o altă dinamică.”, a declarat ministrul Apărăii, Nicolae Ciucă, joi 28 ianaurie, la Antena 3.
În momentul în care ministrul a fost întrebat câte vaccinuri va primi România din 15 februarie săptămânal sau lunar, acesta a oferit următorul răspuns:
„Vă pot spune că în 15 februarie vom primi de la Pfizer 193.000 de doze. Până la finele săptămânii, Moderna va asigura încă 25.000 de doze, deci vom avea 35.000 de vaccinuri Moderna. Până pe 8 februarie aşteptăm încă 53.000 de vaccinuri Moderna.”, a răspuns ministrul.
Nicolae Ciucă: „Trebuie să avem garanţia că suntem în măsură să asigurăm rapelul la 21 de zile”
Ministrul a arătat că nu există posibilitatea ca din 16 mii să creștem la 50 – 60 de mii de vaccinări pe zi. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că „depindem de numărul de vaccinuri care ne vin”. Principalul scop în acest moment este asigurarea rapelului la 21 de zile.
„Nu putem spune că din 16 vom creşte la 50 – 60 de mii de vaccinări pe zi pentru că depindem de numărul de vaccinuri care ne vin. Trebuie să avem garanţia că suntem în măsură să asigurăm rapelul la 21 de zile.
Am văzut că există ţări unde efectiv s-a oprit procesul de vaccinare pentru că nu există dozele de rapel. Ceea ce în România nu s-a întâmpla”, a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, la Antena 3.