Medicul care a prezis pandemia de coronavirus în urmă cu doi ani a făcut un anunț terifiant. Ce se va întâmpla în săptămâna următoare
Reputatul medic epidemiolog Michael Osterholm, profesor regent şi director al Centrului pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase de la Universitatea din Minnesota, susţine că cea mai „neagră” perioadă a pandemiei de COVID-19 urmează să vină.
Michael Osterholm a anunţat apogeul dezastrului cauzat de pandemia de COVID-19 în „următoarele 6-12 săptămâni, care vor fi cele mai lungi şi întunecate momente de la răspândirea virusului”. De asemenea, epidemiologul american a mai dat o veste rea. Un vaccin pentru COVID-19 nu va fi disponibil mai devreme de al treilea trimestru al anului 2021.
Michael Osterholm s-a raportat la SUA şi a anunţat că până de Crăciun numărul cazurilor va creşte zilnic până la 75.000. Deja, opt milioane de americani s-au infectat cu noul coronavirus.
Medicul a prezis pandemia de COVID-19 în 2017, în cartea sa ‘The most lethal threat’. O perioadă lungă de timp, Michael Osterholm a avertizat că un nou virus se va răspândi şi va cauza o pandemie similară celei din 1918, care a cauzat între 50-100 de milioane de decese la nivel global, scrie telekomsport.ro.
România, la un pas de dezastru! În ultimele 24 de ore au fost 6.481 de cazuri noi de coronavirus, cu peste 1.000 de infecții mai mult decât cu o zi în urmă.
O noua mutatie a SARS-CoV-2 se raspandeste cu rapiditate in Europa: provine din Spania
O noua mutatie a coronavirusului SARS-CoV-2, care provine de la lucrătorii agricoli spanioli, s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, mai mult de 80% doar în Marea Britanie.
O echipă internațională de oameni de știință care a urmărit virusul prin mutațiile sale genetice a descris răspândirea extraordinară a variantei, numită 20A.EU1, într-o lucrare de cercetare care va fi publicată joi.
Studiul lor sugerează că persoanele care s-au întors din vacanță in Spania au jucat un rol cheie în transmiterea virusului în toată Europa, ridicând întrebări serioase dacă al doilea val care străbate continentul ar fi putut fi redus printr-o îmbunătățire a screening-ului in aeroporturi.
Deoarece fiecare variantă are propria semnătură genetică, ea poate fi urmărită in functie de locul din care a provenit.
„De la răspândirea 20A.EU1, pare clar că măsurile de prevenire a virusului] în vigoare nu au fost deseori suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară a variantelor aparute în această vară”, a declarat Emma Hodcroft, genetician la Universitatea din Basel și autor al studiului.
Echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc acum să examineze comportamentul variantei pentru a stabili dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.
O noua mutatie a SARS-CoV-2 se raspandeste cu rapiditate in Europa: nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică
Dr. Hodcroft a subliniat că nu există „nicio dovadă că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.
Ea a subliniat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nici o versiune a Sars-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior:
„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea, potrivit ft.com.
Echipele lucrează acum alaturi de laboratoare de virologie pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.
Toți virușii dezvoltă mutații – modificări ale literelor individuale ale codului lor genetic – care se pot grupa în noi variante și tulpini. A fost astfel identificată o altă mutație în Sars-Cov-2, numită D614G, care se crede că face virusul mai infecțios.