Medicul cardiolog Cristian Stătescu trage un semnal de alarmă: „Se crede că mortalitatea principală, la nivel mondial, este din cauza cancerului. Se pare că nu este așa” – VIDEO

de: BZI.ro
16:06, 09 nov. 2022

Conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre principala cauză a mortalității la nivel mondial. Care este aceasta și cum poate fi evitată?

Bolile cardiovasculare, în special bolile cardiace ischemice și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă principala cauză de deces în întreaga lume și contribuie enorm la creșterea numărului de persoane cu dizabilități și la creșterea costurilor asistenței medicale. Care sunt factorii care generează boli cardiovasculare și cum pot fi prevenite, ne spune medicul cardiolog Cristian Stătescu.

Medicul cardiolog Cristian Stătescu, despre principala cauză a mortalității în lume: „Situația e legată de bolile cardiovasculare, de urgențele cardiovasculare majore”

Majoritatea oamenilor consideră că principala cauză a mortalității în lume este cancerul. Nimic mai fals! Statisticile recente arată că mortalitatea principală, la nivel mondial, este reprezentată de bolile cardiovasculare, în special de urgențele cardiovasculare majore.

„Se crede, de fapt, că mortalitatea principală, la nivel mondial, este din cauza cancerului. Se pare că nu este așa. Din păcate, situația e legată de bolile cardiovasculare, de urgențele cardiovasculare majore, exact subiectul despre care discutăm astăzi. Și, în general, în elementele de presă, pe internet, găsim foarte multe statistici sau informații legate de decesul prin cancere sau prin traumatisme, accidente de mașină. Se pare că acestea sunt mai mediatizate sau poate că populația generală se teme foarte mult de aceste elemente. Însă, de fapt, cred că ar trebui să acordăm o atenție mult mai mare bolilor cardiovasculare.”, a declarat medicul cardiolog Cristian Stătescu, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Cristian Stătescu: „Peste 40-45 de ani e bine ca fiecare dintre noi să facem o consultație la medicul cardiolog”

Medicul recomandă ca după vârsta de 40-45 de ani să se efectueaze o consultație la medicul cardiolog, pentru că există numeroși factori de risc. Printre aceștia se află factori nemodificabili, cum sunt vârsta, sexul și bagajul genetic, dar și factori modificabili, precum hipertensiunea, diabetul zaharat, dislipidemiile, fumatul, obezitatea.

„După o anumită vârstă ar fi bine să existe clar un screening, să zic așa, din punct de vedere al bolilor cardiovasculare. La noi, asigurările medicale nu solicită neapărat un plan de screening într-o astfel de situație. Dar cred că peste 40 de ani – 45 de ani e bine ca fiecare dintre noi să facem o consultație la medicul cardiolog și să vedem cam pe unde suntem. Pentru că există o mulțime de factori de risc pe care îi asociem. Parte din ei nici nu dăm seama că există. Sunt factori de risc nemodificabili, cum sunt, de exemplu vârsta, sexul, bagajul genetic cu care venim din urmă și factori de risc modificabili, ca, de pildă, hipertensiunea, diabetul zaharat, dislipidemiile, fumatul, obezitatea, lucruri care pot fi foarte ușor corectate prin puțină voință, cu puțin ajutor din partea unui medic, cu siguranță lucrurile pot fi puse la punct, astfel încât să nu ne trezim într-o astfel de situație critică peste ani și ani.”, a precizat medicul.

Din păcate, și tinerii se confruntă cu boli cardiovasculare. Acestea sunt generate, de cele mai multe ori, de fumat, dar și bagajul genetic are un rol covârșitor.

„Zic această vârstă de 40 de ani, dar să știți că, din păcate, vedem din ce în ce mai mult din momentul de față, în unitatea de terapie intensivă coronarieni, pacienți extrem de tineri, 30 de ani, 28 de ani, 26 de ani cu infarct miocardic acut.”, a adăugat conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, în emisiunea BZI LIVE.