Medicul AŢI Săndesc: ”Suntem şocaţi ca pacienţii de COVID se simt fericiţi, vorbesc, iar noi ştim că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel”
Profesorul timişorean Dorel Săndesc este vicepreşedintele Societăţii Romane de Anestezie şi Terapie Intensivă şi membru, alături de alţi 8 doctori, al Comisiei pentru Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19. El povesteşte câteva episoade care i-au marcat pe colegii săi din secţiile AŢI unde sunt trataţi bolnavii de coronavirus aflaţi în stare gravă.
„Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poţi face nimic, nu ştiu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiţi, vorbesc, iar noi ştim că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conştienţi, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical”.
În privinţa hipoxemiei, medicul a spus că este exact ca la alpinişti.
„Da, însă aici vedem toate rezultatele de sânge, ecografiile, cum sunt afectate organele. Şi noi realizăm starea, dar pacientul, nu. Plus că am avut cazuri care ne-au îngrozit. Oameni care s-au ridicat în picioare, am crezut că au scăpat, au reînceput să meargă – şi peste două zile, organismul s-a prăbuşit”.
Doctorul mai spune că aşa ceva nu a mai văzut de dinainte de 1989.
Pentru că noi, cei mai în vârstă (n.r. – Sandesc are 60 de ani), care am apucat acele vremuri în spitale, vedeam cum veneau femeile care nu puteau face întrerupere de sarcină. Era ilegal şi o făceau pe unde puteau. Şi multe dintre ele se infectau. Intrau în sepsis, dar nu realizau. Erau un pic umflate, se simţeau un pic rău, dar în analize se evidenţia că organismul este în şoc. Vorbeam cu ele, nu voi uita asta niciodată, ştiam că nu mai e nimic de făcut, şi după o vreme mureau. Asta văd acum în ochii colegilor mei care asista la morţile acestea atât de greu de duş.