Prima pagină » Actualitate » Medicul Alexandru Rafila oferă explicații pentru afirmația „masca de protecție și în casă“: „A fost interpretată tendențiosׅ“

Medicul Alexandru Rafila oferă explicații pentru afirmația „masca de protecție și în casă“: „A fost interpretată tendențiosׅ“

03 sept. 2020, 14:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila oferă explicații pentru afirmația „masca de protecție și în casă“. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că declarația sa a fost interpretată tendențios.

„Nu e vorba de obligativitate cum au interpretat-o unii, ci e vorba de o recomandare. Aplicarea recomandării trebuie să fie selectivă și este o decizie asumată“, a spus Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila oferă explicații pentru afirmația „masca de protecție și în casă“: Mare pericol pentru vârstnici

Medicul susține că a vorbit despre purtarea măștii de protecție și în casă pentru a-i proteja pe cei în vârstă în condițiile începerii anului școlar și a faptului că mulți copii sunt luați de la școală de bunici.

„Pericolul cel mare este pentru bunici, iar la un moment dat am făcut o declarație care a fost interpretată tendențios, în momentul în care am recomandat persoanelor vârstnice, cu boli cronice, să păstreze o anumită distanță de siguranță față de copiii care se întorc de la școală sau să folosească o mască ca și barieră împotriva infectării“, a precizat Alexandru Rafila.

Redeschiderea școlilor ține de sănătatea lor psiho-socială

Medicul Alexandru Rafila a vorbit și despre reînceperea școlii, în contextul pandemiei de COVID-19.

„De curând a avut loc o teleconferință cu miniștrii Sănătății din cele 53 de state ale regiunii, referitoare la problematica redeschiderii școlilor, care preocupă în egală măsură și OMS și încearcă să aducă date legate de experiențe, de recomandări la nivelul regiunii, încât să existe o anumită coordonare între state, pentru că se consideră că redeschiderea școlilor este o activitate esențială care nu ține doar de transmiterea unor cunoștințe copiilor, ci și de sănătatea lor psiho-socială.

Adică sănătatea mentală, modul în care ei se vor integra în societate, iar lucrul ăsta se realizează atunci când școala se poate desfășura în condiții aproape de normal. Reînceperea școlii este o activitatea foarte importantă, iar școala online trebuie să reprezinte un element de complementaritate, nu care să înlocuiască desfășurarea în condiții normale a școlii. Adică temporar, pentru anumite intervale de timp, generate să spunem de apariția unor cazuri într-o școală sau de o situație epidemiologică particulară într-o localitate, dar nu trebuie plecat de la premisa că școala trebuie să se desfășoare de acum încolo în mediul virtual, pentru că interacțiunea copiilor, între ei, cu cadrele didactice, este extrem de importantă în definirea personalității lor“, a apreciat Alexandru Rafila.

Părinții, sfătuiți să-și lase copiii la școală

Altfel, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a menționat că părinții trebuie să-și asume riscul trimiterii copiilor la școală de la 14 septembrie, implicațiile pe termen lung ale educației online fiind majore.

„Părinții trebuie să înțeleagă că trebuie să îți asume acest risc. Trebuie să își lase copiii să meargă la școală pentru că altfel consecințele pe termen lung ale modului în care se vor dezvolta acești copii vor fi nefavorabile. Și nu cred că vreun părinte dorește ca copilul să aibă dificultăți de integrare în societate, de comunicare. Noi suntem ființe sociale, dacă trpim doar în mediu virtual, problemele sunt foarte serioase. OMS pledeează foarte clar pentru revenirea la școală, bineînțeles în condiții de siguranță”, a opinat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`