Medicul Alexandru Rafila nu crede că pandemia de COVID-19 va fi mai puţin agresivă în perioada următoare

de: George Cristian
09:46, 19 aug. 2020

Medicul Alexandru Rafila considera faptul că pandemia de COVID-19 nu va fi mai puţin agresivă în perioada următoare. Conform declaraţiilor făcute de reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nici în 2021 virusul nu va scădea din agresivitate. Acesta a explicat faptul că măsurile de prevenţie sunt extrem de importante şi trebuiesc luate de fiecare împarte. Totuşi, acesta declara faptul că este foarte important să ne vaccinăm antigripal.

Medicul Alexandru Rafila nu crede că pandemia de COVID-19 va fi mai puţin agresivă

Într-o declaraţie făcută la un post de televiziune, medicul Alexandru Rafila considera faptul că noul coronavirus nu va scădea în intensitate în perioada care urmează. În viziunea medicului nu exista niciun motiv pentru care să credem asta. Totuşi, singura ideea de a deveni mai puţin agresiv este aceea de apariţia pe piaţă a unui vaccin:

”Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați. ”

Trebuie să făcută diferenţierea dintre cele două virusuri

Conform declaraţiilor făcute de Alexandru Rafila, în perioada următoare va exista o problemă în a face diferenţa dintre simptomologia gripei cu cea a coronavirusului. Acesta arată faptul că ambele simptomologii sunt asemănătoare. Totuşi, din această perspectivă, Alexandru Rafila considera că tot mai multe persoane ar trebui să se vaccineze antigripal. Reprezentantul României la OMS considera că trebuie evitată situaţia în care o persoană să aibă şi virusul gripal dar şi să fie infectat cu coronavirus:

În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri. Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare.

Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna că o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a declarat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila: „Este probabil ca 500.000 de români să fi trecut deja prin infecția cu coronavirus”

Profesorul și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a transmis faptul că este foarte probabil ca nu mai puțin de 500.000 de români să fi trecut deja prin infecția cu virusul Covid-19.

„Probabil că circa jumătate de milioane de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual asta nu înseamnă foarte mult: suntem undeva la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10 între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri”, a spus profesorul Rafila.

Conform medicului, acest lucru a fost dovedit în toate statele care și-au încheiat studiile de seroprevalență.

„Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2-3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România.”, a declarat Rafila.