Medicul Adrian Marinescu îi avertizează pe tineri: „Este marea înșelătorie a corpului!
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Clinic Matei Balș din Capitală, îi avertizează pe tineri că deși se consideră de multe ori „imuni” în fața COVID-19, lucrurile nu stau deloc așa. Vorbim de persoane de vârstă medie, supraponderale, cu boli necunoscute.
„Vorbim în permanență doar de persoane în vârstă și de cei care au boli cronice știute, dar există persoane de vârstă medie care poate se consideră sănătoase, dar poate sunt supraponderale, au boli de care nu știu”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Medicul Adrian Marinescu îi avertizează pe tineri: Și ei pot ajunge la Terapie Intensivă!
Specialistul în boli infecțioase a spus că nu puține au fost situațiile în care tineri au ajuns să facă forme grave după infectarea cu COVID-19 și să ajungă la Terapie Intensivă.
„Nu sunt rare situațiile în care aceste persoane fac forme severe și ajung la Terapie Intensivă. Atenție! Nimeni nu e ferit de infecție”, a precizat medicul Adrian Marinescu, care a atras atenția că, dacă într-o zi, numărul vindecaților este mai mic decât numărul noilor cazuri depistate, atunci e o problemă. Acest lucru demonstrează că transmiterea este accentuată.
Apel către cetățeni: Respectați măsurile!
Medicul de la Institutul Clinic Matei Balș din Capitală crede că situația se va îmbunătăți dacă cetățenii, autoritățile și agenții economici colaborează și țin cont de măsuri.
„Știți cum ar trebui să ne gândim? În momentul în care numărul celor care se vindecă într-o zi este clar depășit de cei care se infectează, atunci e clar o problemă. Pentru că se vor găsi greu locuri în spital… asta demonstrează că transmiterea este accelerată și continuă. Și mai trebuie să spunem ceva. Lucrurile nu se opresc de la sine, ci trec prin ce noi toți facem. Și nu mă refer doar la cetățeni, ci și la autorități, agenți economici. Lucrurile astea trebuie făcute acum, ca să vedem în următoarele săptămâni o evoluție în bine”, mai spune medicul Adrian Marinescu.
Medicul susține că respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră și să ne obișnuim cu ideea că nu vom scăpa prea ușor de COVID-19.
”Numărul mare de infectări dintr-o zi înseamnă că peste 150 de pacienți, din București, de exemplu, trebuie să ajungă la spitalele dedicate și, sigur, spitalele suport. E o presiune foarte mare. Spitalul Matei Balș, în cele mai multe dintre momente, funcționează cu zero locuri, se fac unele locuri, se ocupă imediat, deci e o situație grea. Nu trebuie să ne gândim că se pot gestiona extrem de ușor la infinit, deocamdată rezolvăm, există un echilibru, dar dacă așa vom merge și-n săptămânile următoare, cu același număr mare de infectări, vom avea probleme, pentru că, de aici, se vor selecta cazurile severe, va crește numărul de pacienți în terapie intensivă, unde oricum e capacitatea maximă atinsă”, precizează Adrian Marinescu.
Trebuie închis cercul vicios!
Medicul a menționat că spitalele de primă linie chiar au nevoie de ajutor și că doar închizând cercul vicios se poate trece peste această pandemie de COVID-19.
”Dacă numărul de cazuri va continua să crească în terapie intensivă, știți bine că e semnalul de alarmă pentru orice țară. S-a întâmplat și-n sistemele medicale avansate, sper să nu ajungem acolo, hai să luăm niște măsuri de acum. Nu e altă variantă! Ori trecem cu bine și închidem cercul ăsta vicios, ori vom continua pe perioade mai lungi de timp. Deja prognoza pe care o aveam e schimbată. Ne așteptam la o evoluție mai bună în vară, la perioade complicate în toamnă, se întâmplă altfel decât am prognozat. E un semnal de alarmă mai mult decât important”, a precizat medicul.