Medicul Adrian Marinescu, despre presiunea maximă a sistemului medical din România din cauza Omicron

de: cristian.george
11:02, 18 ian. 2022

Într-o intervenţie recentă, medicul Adrian Marinescu susţine că presiunea maximă pe sistemul de sănătate din România va fi în următoarele săptămâni. Directorul medical al Institutului Matei Balș precizează că varianta Omciron a COVID-19 este deja dominantă în România.

De altfel, mai mulţi specialişti au afirmat faptul că valul Omicron va depăşi predicțiile anterioare referitoare la numărul de infectări zilnice. Totuși, conform statisticilor, mulți dintre cei care se infectează cu noua tulpină de COVID-19 au forme ușoare sau medii.

Medicul Adrian Marinescu anunță când sistemul medical va fi sub presiunea maximă din cauza Omicron

Directorul medical de la Institutul Matei Balș a dezvăluit faptul că în următoarele săptămâni, sistemul medical din România va fi sub presiune maximă. Acest lucru s-ar datora numărului tot mai mare de infectări cu varianta Omicron. Adrian Marinescu precizează faptul că o mare parte din formele de infectare sunt ușoare sau medii, iar procentul celor care ajung la Terapie Intensivă este unul mic:

„În momentul de față, la Institutul Matei Balș tulpina Omicron este predominantă. Și în general în București. Foarte probabil că în următoarele săptămâni să fie peste tot în România. Din fericire, în mare parte sunt forme ușoare sau medii, procentul celor care ajung în Terapie Intensivă este mai mic, dar sigur că cei care sunt vulnerabili vor face și aceste forme severe. Din păcate, se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă că vom avea un număr mare de infecții, de oameni care trebuie să fie evaluați într-un timp scurt. Și aici vom avea o problemă, pentru că ar trebui să rezolvăm în parte, la nivel de prespital, oamenii să nu ajungă la camerele de gardă și să fie o presiune greu de rezolvat. Observăm, în ultima săptămână, că tot mai mulți oameni vin la camera de gardă pentru evaluare. Presiunea maximă a valului 5 o să aibă loc în următoarele săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu la RFI.

Specialiștii susţin că vor exista recorduri sumbre a cazurilor de Omicron pe zi

Mai mulţi specialişti, printre care și Octavian Jurma au precizat faptul că noua tulpină Omicron este mult mai transmisibilă decât precedentele iar din această perspectivă, cazurile zilnice de infectare vor fi de câteva zeci de mii. Specialiștii mai susţin că precedentele predicții pot fi eronate și cazurile ar putea să depășească 25.000 pe zi:

Tot săptămâna viitoare vom depăşi cu certitudine 25,000 de cazuri pe zi şi e posibil să ne atingem şi limita capacităţii de testare în jurul a 30-40,000 de cazuri pe zi.

======

Românii au decis cu entuziasm să lase şi valul 5-Omicron să trecă la fel de puţin stingherit ca valul 4-Delta şi să îl întâmpine la fel de puţin protejaţi. Vedem că virusul şi-a ţinut promisiunea şi a sosit în forţă aşa cum a anunţat în urmă cu o lună. Pandemia este în continuare mult mai predicitibila decât clasa politica şi autorităţile. (…) explica Octavian Jurma.

În schimb, la nivel de judeţul Iași, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase declara faptul că sunt sute de cazuri de infectări cu Omicron și că în aceste momente, în Terapia Intensivă a unității medicale se află un singur caz internat care s-a infectat cu Omicron:

”În cursul acestei săptămâni (n.red. 15 ianuarie 2022) am ridicat suspiciunea de infectare cu noua tulpină la 266 de persoane. Am trimis deja toate probele la București, iar ieri, 14 ianuarie 2022, am mai trimis încă 80. Din cele 266, au fost confirmate pozitiv 238 cu Omicron și 7 cu tulpina Delta. Avem internați în cadrul spitalului primii 11 pacienți Omicron, care au necesitat îngrijire de specialitate, dintre care unul la AŢI. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 76 de ani, nevaccinată și cu alte comorbidități. În total, în secția de Terapie Intensivă sunt 3 pacienți”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.