Medicul Adrian Marinescu, despre externările la cerere: „Erau pacienți care au stat 6-10 săptămâni în spital“
Medicul Adrian Marinescu vorbește despre externările la cerere. Doctorul dela Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București, a declarat că au fost cazuri extrem de rare de pacienţi care au dorit să părăsească spitalul şi aceia după 6-8-10 săptămâni, nu după şapte zile.
„Au fost cazuri de persoane care au vrut să se externeze la cerere. Aveau incertitudinea legată de fenomen, aveau acel test pozitiv pe o perioadă lungă de timp. Erau pacienți care au stat 6-10 săptămâni. Dar cineva care să plece după șapte zile, nu“, a spus medicul Adrian Marinescu.
Medicul Adrian Marinescu, despre externările la cerere: Nu trebuie lege pentru a te izola
Doctorul de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a precizat că nu a avut cazuri de pacienți care să ceară externarea după ce a fost introdusă regula cu cele 10 zile.
„De când e regula cu cele 10 zile, cei mai mulţi nu vor să plece, până când nu au două teste negative. Şi spun că vor să fie siguri în momentul în care pleacă ce trebuie să le explice celor de acasă, celor din jur“, a adăugat medicul.
Adrian Marinescu a menționat că nu este necesară o lege pentru a te izola în cazul în care ai gripă sau o boală infecțioasă.
„O măsură ce trebuie luată când sunt bolnav trebuie sa ma izolez, şi dacă am gripă, sau orice boală infecţioasă. Nu trebuie să fie o lege. Cand sunt bolnav stau acasa. Izolarea este extrem de importantă. Toţi asimptomaticii ar trebui să fie izolaţi, şi acasă e bine, doar sa fie monitorizat corect. Au fost persoane care păreau a fi asimptomatice, dar erau bolnave. Dacă nu ai simptome două zile, apoi ai, asta înseamnă că eşti bolnav”, a mai spus Adrian Marinescu.
Medicul consideră că lipsa simptomelor este şi motivul pentru care se vorbește de zilele de internare, pentru siguranţă.
„Este clar că putem să nu avem acele zile de internare, cele 48 de ore, cu condiţia să avem o evaluare corectă la început. Poate fi un pacient în vârstă, cu factor de risc. Şi gripa este o problemă, poate duce la ceva grav”, zice medicul Adrian Marinscu.
Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun!
Medicul de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, atrage atenția românilor asupra faptului că mulți dintre pacienții, fie ei simptomatici sau asimptomatici, sunt liberi să se plimbe cu mijloacele de transport în comun și riscă să infecteze și alte persoane. de asemena, el avertizează că vidul legislativ în care ne aflăm încă după decizia CCR privind carantina și izolarea pune în pericol comunitatea.
”Majoritatea pacienților au solicitat să rămână internați pentru că vor să-și protejeze familia, dar au fost și pacienți care abia au așteptat pentru a pleca. Din păcate, nu toată lumea are responsabilitate. Pleacă chiar cu mijloace de transport în comun și noi nu-i putem opri. Ei spun că au acest drept și doresc să se izoleze la domiciliu.
Consideră că au fost tratați suficient și, simțindu-se bine, preferă să fie izolați la domiciliu”, a declarat medicul Virgil Musta.