Medicul Adina Alberts, apel către guvernanți: „Lăsați testele rapide în farmacii!
Medicul Adina Alberts face un apel către guvernanți să lase pe piață testele rapide.
„Dle Premier Ludovic Orban
Dle Dr. Nelu Tataru
LĂSAȚI TESTELE RAPIDE ÎN FARMACII!!!
Atât pe cele antigen cât și pe cele anticorp! Sunt extrem de simplu de utilizat, orice om cu inteligență medie, și fără niciun fel de pregătire medicală, le poate utiliza corect. Lăsați-ne să ne putem testa atunci când vrem noi, pe banii noștri.
DSP-ul nu răspunde la solicitări cu zilele. Rezultatele la testarea PCR vin și după o săptămână. Oamenii nu se pot orienta, organiza, proteja pentru că nu știu dacă sunt sau nu infectați.
LĂSAȚI CETĂȚENII SĂ AIBĂ ACCES LA TESTARE! #SanatateaTAPrioritateaMEA”, a scris Adina Alberts pe pagina sa de Facebook.
Testele rapide, interzise în farmacii!
Agenţia Naţională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a decis că testele rapide pentru COVID-19 nu pot fi vândute în farmacii. Reprezentanții Agenției consideră că acestea sunt teste pentru uz profesional, iar „atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”.
În aceste condiții, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică, dar Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”.
Testul antigen, doar pentru uz profesional
Comisia Europeană adoptase miercuri o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19 și punea la dispoziție orientări privind modul de alegere a testelor antigenice rapide, situațiile în care sunt adecvate și cine ar trebui să le efectueze.
„Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte. Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”, precizează reprezentanții Agenției Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Nelu Tătaru a cerut interzicerea comercializării testelor
Ministerul Sănătății a cerut schimbarea legislației naționale actuale, astfel încât comercializarea și utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiții de siguranță.
„Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone.
Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS și ECDC și susținută de Comisia de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății. Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale”, a transmis Ministerul Sănătății.