Medicii vorbesc prin semne cu cei 25 de vietnamezi internați în spital cu COVID-19. Dr. Mihai Glod: „E destul de greu să comunicăm cu ei”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 25 sept. 2020

Cei 25 de vietnamezi cu COVID-19 de la Conest SA se înțeleg cu medicii prin semne. Sunt internați cu toții pe același etaj și vor fi externați după 14 zile de la internare pentru că nu au unde să se autoizoleze. Medicii spun că vietnamezii au forme ușoare și medii ale infecției cu COVID-19 și nu par să fie speriați că se află în spital

Sâmbăta trecută, 21 din cei 52 de vietnamezi angajați la compania Conest SA au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Dintre aceștia, 21 au fost internați la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și doi la Spitalul de Boli Infecțioase. În decursul zilei de miercuri, alți doi colegi ai acestora au fost internați la Spitalul „Căi Ferate”, după ce au fost depistați cu COVID-19. Numărul total de vietnamezi cu COVID-19 de la Conest SA a ajuns, astfel, la 25. Medicii povestesc ce dificultăți întâmpină în comunicarea cu cei 25 de vietnamezi care nu știu nici limba română și nici limba engleză. Aceștia își explică simptomele prin semne sau arătând imagini medicilor, direct de pe telefonul mobil.

Dr. Mihai Glod: „Doi dintre pacienți cunosc cât de cât engleza și ne mai putem înțelege cu ei, iar unul știe puțin din limba română și le poate traduce celorlalți”

Focarul de COVID-19 de la compania Conest SA din Iași a făcut 25 de victime. Din 52 de vietnamezi angajați ai companiei Conest SA, mai bine de jumătate au fost depistați pozitiv la testul PCR. După aflarea rezultatelor, persoanele infectate cu COVID-19 au fost internate în două unități medicale suport COVID-19 din Iași.

„Trei sferturi dintre cei 23 de vietnamezi internați la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, după ce au fost depistați cu COVID-19, au simptome și suferă de forme ușoare și medii ale bolii. Sunt cu toții internați pe un singur etaj al unității medicale. Doi dintre pacienți cunosc cât de cât engleza și ne mai putem înțelege cu ei, iar unul știe puțin din limba română și le poate traduce celorlalți. E destul de greu să comunicăm cu ei. Mulți dintre pacienți se exprimă prin semne sau prin intermediul telefonului”, spune dr. Mihai Glod, manager la Spitalul „Căi Ferate” din Iași.

Doi dintre vietnamezi cu COVID-19 au fost despărțiți de restul grupului și au fost internați într-un alt spital

Doi dintre vietnamezii infectați cu COVID-19, angajați la compania Conest SA au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că starea celor doi pacienți este stabilă și că nu prezintă simptome îngrijorătoare. Cât despre ancheta epidemiologică, Direcția de Săntate Publică din Iași spune că este încă în desfășurare.

„Precizăm că testele au fost efectuate la inițiativa companiei noastre. Conest are ca prioritate, din luna martie, sănătatea angajaților și asigurarea celor mai bune măsuri de protecție împotriva infecției cu COVID-19. Conducerea companiei ține permanent legătura cu medicii de la Spitalul CFR și, potrivit lor, angajații depistați pozitiv au forme ușoare ale infecției cu COVID-19. Precizăm faptul că muncitorii vietnamezi au lucrat în echipe distincte pe șantierele Conest. În același timp, în permanență s-a lucrat în spații deschise, asigurând normele de distanțare. Transportul muncitorilor a fost făcut cu respectarea normelor de distanțare, fără ca angajații vietnamezi să interacționeze cu ceilalți angajați”, a declarat directorul general al companiei Conest, Irinel Tofan.

Șantierul Conest SA din Tudor Vladimirescu omoară toate afacerile din zonă, iar din cauza anchetei epidemiologice, totul a devenit un haos

Din cele declarate de conducerea Conest SA, vietnamezii nu au părăsit incinta șantierelor și nu au intrat în spații publice. Compania le asigură mesele prin servicii de catering, iar cei 52 de angajați vietnamezi fac parte din echipa Conest de mai bine de trei ani.

Un oraș întreg este blocat din cauza Conest SA, firma lui Viorel Cozma, și a specialiștilor din Primărie! Sute de ieșeni se plâng că din cauza șantierului din Tudor Vladimirescu sunt cozi uriașe de mașini, iar timpul petrecut în trafic s-a triplat față de perioada de până la începutul școlii. Cel mai grav este faptul că nimeni de la SC Conest SA nu lucrează, în acest moment, pe șantierul din Tudor Vladimirescu, așteptând, probabil, să vină iarna, ca să mai treacă timpul și ei să încaseze banii ieșenilor. Iar acum, de la această anchetă epidemiologică la Conest SA, lucrările pe șantiere riscă să fie întârziate și mai mult. Afacerile din Tudor Vladimirescu sunt distruse de șantierul Conest SA. Proprietarii de fast-food-uri se gândesc serios să se reorienteze. Șantierul Conest a blocat activitatea agenților economici care sunt în pragul falimentului, iar zeci de angajați riscă să rămână pe drumuri.