Medicii veterinari nu mai au Ivermectină în farmacii și cabinete din cauza isteriei create de ieșeni în jurul acestui medicament: „Mai bine să facă gargară cu apă cu sare”

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 20 apr. 2021

În multe dintre farmaciile și cabinetele veterinare din Iași nu se mai comercializeză sau utilizează Ivermectina. Totul a început în urmă cu mai bine de două luni, când în spațiul public au apărut informații legate de eficiența acestui medicament în tratarea infecției cu coronavirus

Medicii veterinari cu zeci de ani de experiență în domeniu au rămas șocați de isteria provocată în jurul Ivermectinei. Pentru mulți dintre ei, acest medicament are substanțe care, în cazul uzului uman, ar provoca inflamarea ficatului și chiar decesul. Unii medicii veterinari nu-l mai comercializează și l-au înlocuit cu alte medicamente, unele mai scumpe, pentru a trata animalele de râie, paraziți intestinali și nu numai. Însă nu mare le-a fost mirarea când au văzut că Ivermectina se comercializează pe Internet, la preț dublu.

„Noi, atât eu, cât și alți colegi de-ai mei, medici veterinari, nu o aducem, nu mai dăm loc la alte discuții cu clienții. Informațiile vehiculate că în Franța se folosește Ivermectină… ei bine, aceea este purificată și adaptată omului la fel ca și o altă substanță antiparazitară care se folosește atât la animale, cât și la om. Față de Ivermectină, această substanță este adaptată pentru om și există în farmaciile umane și, dacă luați paraziți de la câini și de la pisici, luați acest medicament pentru uz uman.

În ceea ce privește Ivermectina, în România nu există produs adaptat pentru om. Din punctul meu de vedere, Ivermectina este foarte toxică hepatic și poate crea multe probleme, inclusiv neurologice. Dar în ceea ce ne privește pe noi, Ivermectina se eliberează doar pe registru special, cu rețete speciale, adică acele rețete verzi care sunt eliberate doar prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, parafate, ștampilate și înregistrate.

Eu nici măcar nu m-am mai complicat să o aduc, s-au auzit tot felul de zvonuri și în momentul în care a început discuția legată de Ivermectină, oamenii mai aveau un pic și ne băteau în farmacii. Am mers la DSP să discutăm că nu e normal așa ceva. La modul că dacă le explicam că nu avem, clienții credeau că de fapt nu vrem noi să le-o vindem. S-a uitat un coleg de-al meu și a văzut că se vinde pe Internet. Ivermectina este o chestie banal de ieftină, care costă 20 de lei/cutia, pe Internet era vreo 50 de lei. Decât Ivermectină, mai bine să facă gargară cu apă cu sare. Eu am pus afiș mare pe ușă, nu avem Ivermectină”, spune Adriana Todirică, medic veterinar la farmacia și cabinetul veterinar PumbaVet din Iași.

Adriana Todirică: „Ne era frică de faptul că va intra cineva, ne va sparge farmacia, crezând că avem Ivermectină”

Medicii veterinari din Iași au stabilit de comun acord că vor trebui să utilizeze Ivemectina în mod strict doar dacă aveau un câine bolnav în cabinet și o administrau personal sau pe bază de rețetă. Aceștia sunt însă dezamăgiți de situația fără precedent în fața căreia au fost puși în ultimele luni. Deși sunt achiziționate și alte produse pentru uz uman din farmacia veterinară, medicii atrag atenția asupra diferențelor colosale între ele și Ivermectina.

„Foarte mulți dintre acei clienți care au intrat în farmacie și pe care noi nu i-am servit, s-a întâmplat să ne spună că nu vor mai veni niciodată la noi. Dar ce vină am avut? Doar pentru că nu am vrut să îi servim cu Ivermectină, noi avem de suportat consecințele. În momentul de față, de exemplu, se folosește șamponul pentru cai, dar este un șampon doar din plante, fără parabeni, regenerator de scalp. Mai sunt gelurile cu canfor, care nu sunt antiinflamatoare, ci au o cantitate mare de canfor, sau gelul de rostopască cu tătăneasă, dar sunt niște lucruri total diferite, nu au nicio legătură. Pentru cineva care este specialist, este o diferență între acestea și Ivermectina de la cer la pământ. Lucrez de 20 de ani în domeniu și nu am întâlnit cazuri în care să se folosească medicament intern de uz veterinar pentru oameni.

Nici nu o să creăm un precedent din acest punct de vedere, de aceea marea majoritate am restricționat Ivermectina utilizând alte produse pentru animalele cu probleme, de exemplu o altă substanță. Inclusiv depozitul, Farmavet, a sistat Ivermectina în acea perioadă. Noi ne-am sesizat în fața autorităților, suntem mai întâi medici, toată lumea a oprit-o pentru că era o isterie nejustificată, nouă ne era frică de faptul că va intra cineva, ne va sparge farmacia, crezând că avem Ivermectină pe rafturi. Pentru că disperarea omului care nu cunoaște anumite situații este mare”, a adăugat medicul veterinar ieșean.

Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienților cu o afectare moderată în urma infecției cu SARS-CoV-2

Cel mai mare și cel mai riguros studiu științific realizat până acum arată că Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienților cu o afectare moderată în urma infecției cu SARS-CoV-2. Studiul a fost realizat în Columbia, pe 476 de pacienți, astfel: un grup de 200 de persoane a primit timp de 5 zile Ivermectina tablete orale și alte 200 de persoane au primit un placebo. Entuziasmul cu privire la descoperirea unui tratament al COVID-19 centrat în jurul Ivermectinei a apărut în luna iulie a anului trecut, când studii efectuate in vitro, în laborator, pe celule, arătău că există un potențial al medicamentului de a reduce replicarea virală a SARS-CoV-2.

Doar că primele studii riguroase desfășurate, în urma testării pe oameni, arată că nu există astfel de beneficii. Studiul pe cei 476 de pacienți realizat în Columbia a fost publicat pe 4 martie 2021 în revista de medicină JAMA -The Journal of the American Medical Association. Medicul Ionuț Nistor, de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, a explicat faptul că existau unele semne de întrebare după primele studii clinice realizate în laborator asupra posibilității Ivermectinei de a avea rezultate în tratarea pacienților. În lipsa unor studii cu număr mai mare de pacienți, Centers for Disease Control and Prevention din SUA nu a recomandat utilizarea acestui medicament în tratamentul pacienților COVID-19 decât în cadrul unor studii clinice controlate. Aceștia au considerat că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda utilizarea sau neutilizarea acestui medicament.