Medicii veterinari din Iași vor primi banii de la stat după ce au protestat timp de două săptămâni. Specialiștii au primit primele materiale de protecție pentru controalele în ferme
Medicii veterinari din Iași, dar și din restul țării care au protestat în fața sediilor DSVSA au reușit să obțină o parte din sumele datorate de stat pentru munca prestată în ultimele luni. Specialiștii cu contract de liberă practică au primit doar o parte din suma solicitată și primele materiale de protecție pentru controalele în ferme, iar restul sumelor promise vor fi virate în conturi începând cu anul 2021. În comunele din Iași lucrează 86 de medici cu contract cu ANSVSA
Medicii veterinari au protestat pentru că erau nemulțumiți de faptul că nu au fost efectuate plățile aferente ultimelor luni, către beneficiarii contractelor aflate în derulare. Mai mult, cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționării unui cabinet s-au triplat în ultimii ani, iar din acest motiv medicii veterinari din Iași au solicitat banii de la stat pentru că se temeau că vor da faliment. După două săptămâni de pichetare a sediului Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, medicii vor primi ceea ce au solicitat.
Medicii veterinari din Iași au obținut primele sume și materiale de protecție solicitate de la stat după ce au pichetat sediile DSVSA
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, imediat după promulgarea legii 236/2019 banii vor intra în conturile beneficiarilor.
„După ce am pichetat sediul DSVSA Iași, a fost emisă o nouă procedură de efectuare a inspecțiilor în exploatații prin care s-a renunțat la a fi consemnate acele coordonate geografice plătite de medici. Colegii care au de făcut inspecții au făcut referat și au primit materiale de protecție. Așteptăm promulgarea Legii de Președinte. Până la data de 15 decembrie, medicii trebuie să facă inspecția pe teren și până la sfârșitul anului 2020 se va face o nouă bază de date cu efectivele de porcine”, susține Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Fermierii din Iași care vor să sacrifice porcii pentru masa de Crăciun trebuie să solicite examenul trichineloscopic
De asemenea, în această perioadă, fermierii care vor să sacrifice porcii în gospodării trebuie să solicite un examen trichineloscopic pentru a putea consuma carnea fără a se îmbolnăvi.
„Fermierii care vor să sacrifice porcii în următoarea perioadă trebuie să solicite examenul trichineloscopic de la medicii veterinari. Cel mai probabil, de săptămâna viitoare vor începe solicitările din partea celor care vor să sacrifice porcii înainte de sărbători”, mai spune președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Fermierii trebuie să știe că sacrificarea porcilor se va face în anumite condiții, în acest an.
Medicii veterinari din Iași iau măsuri pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane
Iașul este unul din județele unde numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut în ultima perioadă. În prezent sunt active aproximativ 30 de focare de pestă porcină, iar medicii veterinari din Iași iau măsuri pentru stoparea răspândirii virusului. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.