Medicii veterinari au intrat în alertă! Două noi focare de pestă porcină africană au izbucnit în Iași. Specialiștii au găsit în pădurile din județ 212 mistreți morți

de: Raluca Costin
02:00, 08 dec. 2021

Noi focare de pestă porcină africană au izbucnit în Iași, în ultimele două săptămâni. Din cele 30 înregistrate la nivel național, două focare au apărut în județ, iar alte două au fost închise. Specialiștii au găsit 212 porci mistreți și alți 37 au fost vânați. Medicii veterinari din Iași asigură permanența în această perioadă, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA), din Iași, este în continuare în creștere. Două noi focare de PPA au izbucnit în județul Iași în ultimele două săptămâni. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toata țara în perioada analizată, două sunt din Iași. Pesta porcină a făcut ravagii în ultimele trei luni în județ. Din cele 14 focare active au fost închise doar două, iar medicii veterinari sunt în alertă, mai ales că în această perioadă ar putea crește comerțul ilegal de porci și virusul se poate transmite mai ușor.

Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porcii în portbagaj riscă amenzi drastice și confiscarea porcilor. Cele mai multe cazuri de PPA, din acest an, au fost găsite în gospodăriile ieșenilor. Localnicii au anunțat medicii veterinari când au găsit porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți și s-a stabilit, în urma analizelor de laborator, că au murit din cauza PPA. Medicii veterinari din Iași asigură permanența în această perioadă, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcii sacrificați în gospodăriile proprii.

Ieșenii riscă să se îmbolnăvească dacă consumă carne de porc fără examen trichineloscopic

Ieșenii vor putea verifica și în weekend, la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), carnea de porc pe care o consumă de sărbători. Medicii veterinari din Iași vor asigura permanența începând cu 1 decembrie 2021. Informațiile cu privire la efectuarea examenului trichineloscopic vor fi postate pe site-ul instituției. Potrivit specialiștilor, de obicei sacrificările porcilor din gospodăriile ieșenilor se fac la sfârșit de săptămână și dacă oamenii nu găsesc unde să își facă analiza, riscă să se îmbolnăvească. Specialiștii vor să se asigure că indiferent de carnea achiziționată, aceasta va fi verificată sanitar-veterinar.

De asemenea, DSVSA a demarat controalele în unitățile comerciale unde se vând carnea de porc și alte produse achiziționate înainte de sărbătorile de iarnă, specifice acestui sezon. Amenzile aplicate de medicii sanitar veterinari, în domeniul alimentației publice, sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, în funcție de neregulile găsite de specialiști. Aceștia au observat că în ultimii ani a scăzut numărul amenzilor aplicate în domeniul alimentației publice.

DSVSA Iași a verificat magazinele din mediul rural, unde a descoperit nereguli

Medicii sanitar-veterinari au verificat magazinele din mediul rural, în perioada verii. În urma verificărilor au aplicat amenzi în valoare de 33.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru igienă necorespunzătoare sau etichetarea greșită a produselor. Medicii sanitar-veterinari au efectuat controale și în trafic pentru a depista transporturile ilegale de animale sau care nu sunt făcute corespunzător. Au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 10.000 de lei.

Specialiștii susțin că din cauza acestor transporturi, este transmis rapid virusul pestei porcine africane și astfel izbucnesc noi focare. La începutul lunii noiembrie au fost descoperite trei noi focare de PPA, iar, potrivit datelor furnizate de DSVSA Iași, în ultimele două luni au fost descoperiți în gospodăriile ieșenilor porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. Medicii veterinari au prelevat probele și le-au transmis pentru a fi analizate în laboratorul din cadrul DSVSA. Alte două focare de pestă porcină au fost închise, rămânând active 12 în tot județul.