Medicii sunt trimiși să trateze bolnavi de COVID-19 fără mănuși sau măști de protecție în Venezuela

de: Cristian ZAVASTIN
12:47, 29 sept. 2020

Medicii sunt trimiși să trateze bolnavi de COVID-19 fără mănuși sau măști de protecție în Venezuela, în condițiile în care țara confruntă cu o criză economică și politică. Cadrele medicale care au grijă de bolnavi sunt expuse în permanență infectării.

În spitale mizere, fără apă curentă, acești oameni încearcă să-și facă treaba pentru care primesc un salariu pe măsura condițiilor de lucru: 4-5 dolari pe lună! Un reportaj BBC, cu mărturii cutremurătoare, surprinde o zi din viața lor:

„Timp de o lună și jumătate, am tratat pacienții fără să purtăm mănuși sau măști de protecție”, declară, sub protecția anonimatului, un asistent medical.

„Săptămâna aceasta am stat doar în costumul de protecție și nu am putut mânca și merge la toaletă. Asta, fiindcă trebuie să te speli, iar în spital nu curgea apă”, mărturisește Kerina Suarez, medic.

Medicii sunt trimiși să trateze bolnavi de COVID fără mănuși sau măști de protecție în Venezuela

În Venezuela, cadrele medicale sunt nevoite să își cumpere singure echipamentele. O mască de protecție costă 1 dolar, mult peste puterea lor de cumpărare.

„Salariul unui medic este de 4-5 dolari pe lună”, declară Ruben Duarte, asistent medical.

„Practic, nu câștig nimic, părinții mei mă ajută să plătesc chiria”, confirmă medicul Kerina Suarez.

Cadrele medicale sunt însă arestate dacă își exprimă nemulțumirea.

„Unii angajați au decis să demisioneze din cauza greutăților, dar în scurt timp au fost forțați de autorități să se întoarcă la muncă”, dezvăluie un angajat medical, care preferă să rămână anonim.

Peste 600 de oameni au murit în Venezuela din cauza pandemiei. O treime dintre ei erau cadre medicale.

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, la nouă luni de la depistarea noului coronavirus în China, numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion, potrivit RFI.

Epidemiile sunt în creștere în Europa, Orientul Mijlociu și Asia, în special în India, care a înregistrat duminică 9 milioane de cazuri.

OMS mai transmite că numărul deceselor ar putea crește la 2 milioane înainte ca un vaccin să fie disponibil.

La nivel global, săptămâna 13 – 19 aprilie a fost cea mai mortală perioadă din pandemie, cu peste 7.400 de decese înregistrate în fiecare zi.

Avertismentul OMS: Numărul deceselor cauzate de Covid-19 depășește un milion

Cu peste 200.000, Statele Unite au cel mai mare număr oficial de morți până în prezent, urmate de Brazilia cu peste 138.000. Inițial cel mai grav focar, Asia a înregistrat o creștere treptată a cazurilor din aprilie și a înregistrat în mod regulat peste 1.000 de decese pe zi începând cu 20 iulie.

India este cea mai afectată țară, cu peste 1.100 de decese pe zi săptămâna trecută și o mortalitate totală totală în jur de 90.000.

Epidemiile se accelerează în mai multe țări europene, inclusiv în Franța, cu 20% mai multe cazuri noi și cu 28% mai multe decese decât săptămâna precedentă. La nivel global, curba mortalității s-a aplatizat de la începutul lunii iunie, cu aproximativ 5.000 de decese pe zi.

Rata de pozitivare la coronavirus creşte din nou la New York

Rata de pozitivare la coronavirus creşte din nou la New York, mai ales în zonele cu un număr mare de evrei religioşi. Informația a fost oferită de guvernatorul Andrew Cuomo, citat de AFP, fenomenul provocând îngrijorare, deoarece peste câteva zile urmează să se redeschidă școlile publice. Datele pentru ultimele 24 de ore arată 1,5% teste pozitive, adică 834 din cele 52.936 de teste realizate, a scris pe Twitter Andrew Cuomo. Rata de pozitivare staţiona la 1% de mai multe zile.

După ce a fost puternic lovit de coronavirus în primăvară, cu un număr record de 23.800 de morţi numai pentru oraşul New York cu începere din martie, autorităţile se lăudau în ultimele săptămâni cu o rată de pozitivare şi de contaminare printre cele mai scăzute din marile oraşe americane.

Dacă media de 1,5% teste pozitive este în continuare relativ scăzută, mai ales în comparaţie cu explozia actuală de cazuri în Europa, ea ascunde focare de contaminare considerate „îngrijorătoare” de autorităţile sanitare, în special în cartierele din Brooklyn cu o puternică populaţie de evrei religioşi.