Medicii legiști au suspendat protestul. Modificările care îi nemulțumeau au fost amânate – FOTO
Medicii legiști au suspendat protestul. În urma discuțiilor care au avut loc ieri la Palatul Parlamentului, modificările care-i nemulțumeau au fost amânate. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională a personalului medical își propunea să efectuează o intervenție majoră nu doar la nivel legislativ, ci și la nivel structural și conceptual. Au fost argumente puternice care s-au încheiat printr-o amânare.
Medicii legiști au suspendat protestul. Argumentele au fost puternice
Prin acest proiect se cerea constituirea și implicarea unui corp de profesioniști, medici specialiști, în procedurile de malpraxis, care să fie, în același timp, și experți medicali judiciari. Acest lucru presupunea ca o parte din activitatea medicilor legiști să fie transferată către Colegiul Medicilor. Fapt care nu a fost acceptat de aceștia, cu atât mai puțin pentru că nimeni nu le-a cerut părerea, deși erau direct vizați.
„A fost o ședință în Parlament, solicitată de către reprezentanții Colegiului Medicilor din România, care vrea să propună niște modificări legislative. Începând de la modificările asigurărilor personalului medical pentru malpraxis și înființarea unor comisii de rezolvare și analiză a cazurilor de malpraxis. La modul în care au fost inițial formulate aceste modificări legislative, aduceau o atingere și un prejudiciu important activității medico-legale, în sensul în care o parte din activitatea medicilor legiști trecea către Colegiul Medicilor. Ne lua o parte din activitate.
Din punctul nostru de vedere, două probleme au fost deranjante, anume faptul că au încercat să facă aceste modificări ale legii de funcționare a instituțiilor de medicină legală, și nu este moral, dar nici legal, să facă acest demers fără ca măcar să fie întrebați cei pe care-i vizează legea respectivă”, declară prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală Iași.
Medicii legiști au cerut să li se redea demnitatea
Deși s-a încercat eliminarea medicilor legiști din comisiile de malpraxis, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Printr-o scrisoare adresată Colegiului Medicilor, medicii legiști au cerut în mod clar să li se redea demnitatea care le-a fost pătată prin modul în care s-a derulat campania proiectului mai sus menționat. Aceștia solicitau să se retragă alegațiile publice inexacte și manipulatorii la adresa medicilor legiști, experților medico-legali, a instituțiilor de medicină legală din mijloacele de comunicare și informare ale Colegiului Medicilor din România. În momentul de față, ședința care a avut loc la București a fost în favoarea medicilor legiști.
„Ca urmare a acestui aspect, am reacțioanat, pentru că nu este firesc. Ședința respectivă a fost în sensul de a se găsi un grup parlamentar care să susțină aceste propuneri legislative. A fost o discuție liberă, am fost reprezentați de prof. univ. dr. Cristian Curcă, director general al INML București. În cadrul ședinței s-au adus argumente puternice și importante în sensul disfuncționalităților pe care le-a creat această modificare legislativă.
În consecință, ședința s-a încheiat cu o amânare de a revizui și a reconsidera anumite aspecte care au fost criticate. Din punctul nostru de vedere, este un rezultat favorabil”, subliniază prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist, în legătură cu faptul că medicii legiști au suspendat protestul.