Medicii indieni au operat o fetiță de 13 ani ce suferă de sindromul Rapunzel. Ce presupune afecțiunea și ce au găsit în stomacul tinerei

de: Simona Ciobanu
12:25, 23 nov. 2022

Sindromul Rapunzel le-a dat de furcă medicilor din India. În urma unei operații care a durat o oră și jumătate, aceștia au scos un ghemotoc uriaș de păr de 1,2 kg, din stomacul unei adolescente care își mănâncă părul.

Se pare că în ultimii 7 ani, fata în vârstă de de 13 ani din Mumbai, India, și-a mestecat părul și și-a mușcat unghiile.

Pacienții afectați de sindromul Rapunzel mestecă părul inconștient, înainte de a-l înghiți

Medicii indieni, intervenție chirurgicală din cauza sindromului Rapunzel

Această afecțiune, cunoscut și sub numele de sindrom Rapunzel, este reprezentat printr-un glob de păr, numit și tricobezoar, care este adesea cauzat de tricofagie sau de mâncarea compulsivă a părului.

Sursele media locale spun că adolescenta nu mai putea să mănânce, așa că a fost transportată de urgență la spital, pe data de 8 noiembrie, după ce a vărsat imediat când a încercat să mănânce sau să bea. În timpul ecografiei, medicii au descoperit o masă uriașă în formă de minge de rugby în stomacului ei.

A urmat apoi o operație pentru extirparea ghemotocului de păr.

„După ce i-am examinat stomacul și am studiat raportul ecografiei, am vorbit cu părinții fetei și am aflat că ea a înghițit propriul păr și a mestecat unghiile”, a spus doctorul Joseph D’souza, care a efectuat operația.

Studiile dovedesc faptul că mâncarea compulsivă a părului afectează mai mult tinerele, decât băieții. Aceștia mestecă părul inconștient, înainte de a-l înghiți. Având în vedere că acesta nu poate fi digerat, se acumulează în stomac.

De altfel, amintim că nu de mult, în India, zeci de persoane au murit după ce au consumat alcool de contrabandă.

După cât timp pot fi depistate instrumentele chirurgicale uitate în corpul pacienților

Într-o altă ordine de idei, tragem un semnal de alarmă și reiterăm faptul că instrumentele chirurgicale uitate în pacienti, pot fi detectate după mai mult de 6 luni de la operație. Când un tub de scurgere, stent vascular sau pachet chirurgical este lăsat în mod greșit în corpul unui pacient în urma intervenției chirurgicale sau în timpul îngrijirii postoperatorii, unul din șase incidente nu este detectat timp de cel puțin șase luni.

Așadar, noile cercetări care au implicat un consorțiu de universități, inclusiv Universitatea Macquarie și Universitatea din Australia de Sud, nu au identificat doar timpul în care aceste articole au ramas nedetectate, ci și principalele motive pentru care se întâmplă.

Cercetarea condusă de Peter Hibbert, profesor asociat la Universitatea Macquarie și cercetător la Unitatea de Sănătate Aliată și Performanță Umană a UniSA, s-a bazat pe analiza a 31 de investigații privind incidentele care au avut loc în spitalele din Victoria și au avut ca rezultat pacienți care suferă de boli grave.

Din nefericire, incidente de instrumente chirurgicale uitate apar în toate tipurile de intervenții chirurgicale, dar cel mai adesea în operațiile abdominale, dar pot apărea și în timpul îngrijirii postoperatorii, cum ar fi administrarea drenurilor chirurgicale.

„Această nouă cercetare nu numai că a identificat cele mai frecvente mijloace prin care s-au păstrat instrumente chirurgicale, dar a demonstrat, de asemenea, importanța revizuirii mai multor evenimente de la mai multe spitale, pentru a determina factorii care contribuie cel mai probabil”, spune prof. Hibbert.

Acum însă, medicii din India au descoperit un ghemotoc de păr imens în timpul unei operații asupra unei fetițe ce suferă din cauza sindromului Rapunzel.