Medicii ieșeni vin cu vești bune! Doi pacienți COVID-19 care se aflau în stare gravă vor fi externați din secția ATI. Medic: „Lucrurile încep să meargă bine”

de: Andreea Pădurescu
02:00, 06 aug. 2021

Doi pacienți infectați cu COVID-19, care se aflau în stare foarte gravă, și-au revenit! Medicii au hotărât ca aceștia să fie transferați din secția ATI, pe sector. În prezent, toate cele opt locuri ATI-COVID-19 ale Spitalului de Boli Infecțioase sunt ocupate, urmând să fie externați cei doi pacienți

Vești bune de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Doi pacienți COVID-19, aflați în stare gravă, și-au revenit și vor fi transferați din secția ATI pe sector. În prezent, toate cele opt locuri ATI-COVID-19 ale Spitalului de Boli Infecțioase sunt ocupate, urmând să fie externați cei doi pacienți.

„Lucrurile încep să meargă bine, am externat un pacient infectat cu COVID-19, care era internat pe sector cu forme ușoare. Mai avem alți doi pacienți pe care îi pregătim pentru externare din secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Aceștia vor fi transferați pe sector. Cei doi pacienți au trecut printr-o perioadă critică, în care starea lor de sănătate a fost una gravă, dar au răspuns tratamentului și acum sunt mai bine. Vor rămâne în continuare internați pentru supraveghere. Aceștia au prezentat o formă gravă a bolii și au fost internați aproximativ două săptămâni în secția ATI. Terapia Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a avut cel mai mare procent de pacienți îngrijiți și vindecați din țară”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Doar trei din cei opt pacienți internați în ATI sunt infectați cu Delta

Doar trei dintre cei opt pacienți internați în secția ATI sunt confirmați cu tulpina Delta, urmând să ajungă și rezultatul celorlalți cinci. Spitalul de Boli Infecțioase este singurul din regiunea Moldovei care deține kituri de identificare a tulpinei Delta.

„Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este singurul din regiunea Moldovei care, în cadrul laboratorului de biologie moleculară, deține kituri de identificare a tulpinei Delta. Identificăm și ridicăm suspiciunea înaltă de tulpină Delta, nu prin excludere cu celelalte tulpini, pentru care avem de asemenea kituri special destinate, ci prin analiză directă. Ulterior, trimitem probele și la Institutul «Matei Balș», Spitalul de Boli Infecțioase fiind centru regional de screening și filială științifică a Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Tuturor pacienților îngrijiți în terapie intensivă li s-a ridicat suspiciunea înaltă de infectare cu tulpina Delta, s-a identificat pe kitul special deținut de laboratorul nostru, probele fiind trimise și către București. Din cele opt probe trimise de la pacienții din ATI, trei au venit pozitive, urmând să ne vină și rezultatul celorlalte probe”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Când au fost descoperite primele cazuri de Delta în Iași

Amintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, pe 6 iulie 2021, 10 persoane au fost confirmate cu această tulpină. Marți, 20 iulie 2021, a fost declarat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina Delta. Victima a fost o femeie de 90 de ani internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Ea a fost internată pe 6 iulie 2021 și s-a numărat printre primele persoane infectate din județ. La internare, acesteia i-au fost recoltate și probe pentru test, ele ajungând la București pe 8 iulie 2021, două zile mai târziu.
Bătrâna a decedat pe data de 12 iulie 2021, iar rezultatele testelor care au confirmat că este infectată cu noua tulpină au ajuns pe 20 iulie 2021. Medicii au ridicat suspiciunea de infectare deoarece fiul său se întorsese din străinătate și prezenta simptome de infectare. Rezultatul acestuia a fost însă negativ.